Logga in {{notSeenActivitiesCount}}
SVENSKA
LANGUAGE / SPRÅK:
Bekräftelse
Du måste vara minst 25 år för att besöka denna hemsida.

Årets bästa öl

Publicerad 2017-12-13
Uppdaterad 2017-12-13

/system/uploads/storage/article_image/asset/117/P1010011-2.jpg

Året börjar lida mot sitt slut och det är dags att summera. Vad har varit bäst 2017 och vad hoppas vi på 2018? Eftersom upplevelser av öl ofta skiljer sig åt tog vi ett snack med flera av avdelningarna på Brill & Co.

Josefine Olsson, Marknadsföring

Vilken har varit årets bästa öl?

Brekeriets Purple Rain! Det är så otroligt mycket med det här ölet som gör det så bra. Det är alltså en passionsfrukt- och svartvinbärssuris från Skåne med supermycket fruktsmak, bra syra och snygg färg. Dessutom älskar jag etiketten och att den går att köpa på Systembolaget.

Vilket bryggeri har imponerat mest 2017?

Måste säga Brekeriet även här. De har verkligen visat framfötterna i år. Både med Purple Rain men också saffranssurisen Lusse Lelle, hallon- och lakritsölen Lick My Bub och en fantastisk skara med sura lättöl. Dessutom har de enligt mig marknaders roligaste glutenfria öl, Pink Passion. En havrebaserad suris med passionsfrukt och hibiskus.

Vilken öl firar du in nyåret med?

Purple Rain? Haha. Nejmen det blir såklart ölets champagne – en Oude Geuze från 3 Fonteinen! Det tycker jag för övrigt att man alltid ska ha liggandes i källaren. Eftersom det brukar vara lite svårt att få tag på brukar jag alltid köpa på mig ett gäng flaskor när det väl finns och sedan låter jag de lagra några år. Perfekt att ta fram när man ska fira något!

 

Anton Cohen, Sälj

Vad dricker du helst till julbordet?

Julmust! Men en eller annan öl lär ju också dyka upp. Jag väljer klassiskt här, Ayinger Celebrator passar till det mesta. Som en keps på kal flint i vinterkylan. Med till dessertbordet tar jag gärna Omnipollo Noa.

Vilket bryggeri håller du ögonen på 2018?

Jag gillar personligen brittiska bryggeriet Brew by Numbers, de har redan i år visat hög klass i allt de gör och lär fortsätta leverera 2018.

Vilken har varit årets bästa öl?

Det har varit ett väldigt bra ölår överlag, men om jag måste välja blir det delad förstaplats på flaska: Mikkeller K:rlek 2017 och Brekeriet Purple Rain. När det kommer till fat delar jag åter guldmedaljen, denna gången till Warpigs Opposite Optimist och Dugges FRESH7.

 

Alexander Federsel, Inköp

Vad ser du som den största öltrenden 2018?

Tror det kommer gå tillbaka lite mer mot klassiska stilar, typ lager/pilsner/bitters och inte vara riktigt lika stort fokus på grumliga exotiska välhumlade öl, även om New-England trenden säkerligen kommer hålla i då de ölen blivit så oerhört populära. Tror och hoppas på att även det sura/syrliga kommer få än mer genomslag än tidigare då allt fler fått upp ögonen för samt uppskattar ölstilen.

Vilken har varit årets bästa öl?

Svår fråga, har druckit otroligt mycket bra öl under året. Blev riktigt överraskad över Electric Nurse Some Kind Of Barrel Aged Imperial Stout (som roligt nog var på burk) och sedan var Dugges collab med Stillwater Speyside Cacao grym. När det kommer till fatöl har verkligen Dugges välhumlade öl gått som tåget med deras Fresh serie samt Ronny’s Crush. Drack en lagrad Baladin Xyauyù Barrel från 2012 eller 2013 som också var fantastiskt bra.

Med vem tar du helst en öl 2018 och vad dricker ni?

Skulle vara fett att ta en öl ihop med Neige, frontman från det franska bandet Alcest. Svårt att veta vad han skulle föredra men skulle börja lite lätt med något klassiskt ifrån Ayinger för att sedan gå över till något mer modernt från kanske Dugges eller Omnipollo för att sedan avsluta det hela med surt från Brekeriet och 3 Fonteinen.

 

Alexander Hjalmarsson, Logistik

Vilken har varit årets bästa öl?

Svårt att välja ut någon specifik som årets bästa öl då jag det senaste året sedan jag började jobba på Brill har kommit i kontakt med många nya goda öl och ölstilar från olika producenter. Men jag är väldigt svag för Omnipollos Fatamorgana för att nämna någon. Tycker även att Scandic Malmens Pale Ale var väldigt lyckad som togs fram i samarbete med Mikkeller och Brill.

Vilket land skulle du vilja göra en ölresa till och vilken producent skulle du vilja besöka?

Eftersom jag aldrig tidigare besökt Belgien så vore det kul att åka dit och besöka någon producent. Varför inte Drie Fonteinen som vi även jobbar med.

Vilken öl passar bäst till fotbollsmatchen?

Beror helt på vilken typ av match och vart den ses. Men en kul grej som jag och mina vänner gör ibland är att välja dryck efter vilka lag som spelar. Det kan vara ett tema på ett specifikt land där både mat, öl och snacks går ihop. Eller om det är en match mellan 2 nationaliteter, varför inte kombinera dessa på ett kul sätt.