Logga in {{notSeenActivitiesCount}}
SVENSKA
LANGUAGE / SPRÅK:
Bekräftelse
Du måste vara minst 25 år för att besöka denna hemsida.

Ekologisk öl

Publicerad 2016-12-02
Uppdaterad 2016-12-05

/system/uploads/storage/article_image/asset/73/eko_-_brekeriet_och_poppels_700px.jpg

Ekotrenden är här för att stanna och med den blir också intresset för ekologisk öl större. Men vad innebär det att en öl är ekologisk? Och vad krävs av ett bryggeri som vill brygga ekologiskt? Vi har pratat med Mats Wahlström, VD och grundare på Poppels och André Ek, grundare och produktionschef på Brekeriet, som båda håller på att gå över till ekologiskt.

Att brygga ekologisk öl kräver en hel del från bryggeriet. Till att börja med måste 95% av råvarorna vara ekologiska. Malten som, tillsammans med vatten, utgör den största delen av ett öl måste med andra ord i stort sett alltid vara ekologisk. Det innebär att malten (som är oftast korn) får höga krav på odling och framställning. Kemiska bekämpningsmedel är till exempel inte tillåtna och inte heller konstgödsel som innehåller kväve. Men förutom att råvarorna behöver vara ekologiska är det mycket annat som också behöver förändras - nya rutiner ska skapas och även hela bryggeriet måste certifieras. Så här svarar Poppels och Brekeriet på våra frågor om att gå över till ekologogiskt. 

 

Varför valde ni att brygga ekologiskt?

Poppels: Redan när vi startade bryggeriet hade vi funderingar i dom banorna. Dock kände vi inte att råvarorna var riktigt där. Vi kände också att vi inte vill kompromissa med ölkvaliteten. Nu fyra år senare är situationen en helt annan. Det har hänt otroligt mycket positivt på framförallt maltfronten.

Brekeriet: Vi äter väldigt mycket ekologiskt själva och vill även hålla vår öl så naturlig som möjligt.

 

Vad har varit de största utmaningarna?

Brekeriet: Jobbet med själva certifieringen är en ganska lång process och innebär att man måste ändra en del rutiner men annars har det inte varit några konstigheter.

Poppels: Vi gör ju om alla våra recept för att justera för dom nya ekologiska råvarorna. Mycket pill och provbryggning har det blivit. Sedan köper vi från många flera olika leverantörer också. Så det är stökigt att hålla ordning på alla papper som behövs för att klara eko inspektionerna. Men hittills har det gått bra!

 

Är det några av era öl som inte kommer gå att få ekologiska?

Brekeriet: I förlängningen är vårt mål att ha alla produkter ekologiska. Idag bryggs surölen i vårt gamla bryggeri som inte är certifierat och går därmed inte att få ekologiska enligt EUs regler. Under våren/sommaren 2017 kommer vi även flytta över produktionen av surölen till vårt certifierade bryggeri i Landskrona, då kommer även de kunna bli ekologiska.

Poppels: Vi kommer att byta till ekologiskt på i princip alla våra öl. Ironiskt nog så kommer den ölen som känns allra mest ekologisk inte att kunna bli det. Projekt 009 är ju bryggd på vinbär skördade i villaträdgårdar av ölhjältar från hela Sverige. För att den ölen ska godkännas som ekologisk måste varje villaägare certifiera sig och starta upp en egen firma. Det känns minst sagt avlägset.

 

Vad är det bästa med att brygga ekologiskt?

Brekeriet: Personligen känns det bra att veta att våra öl är fria från bekämpningsmedel och annat som inte hör hemma i öl.

Poppels: Kontakten med alla öldrickare som verkligen uppskattar att vi har tagit det här steget! Sedan har vi funderat till lite extra när det gäller vad vi gör av draven - dvs malten efter koket. Vi har fått kontakt med Björlanda gård som jobbar med närproducerat kött. Känns mysigt att veta att det går runt ett par nötkreatur på Hisingen och mumsar i sig av vår fina ekologiska malt!

 

Öl från Brekeriet som är ekologiska idag;

Saison, Brillant, Picnic Sour, Sour & Salt, Uncle Brett IPA, Rhubarbe.

Idag bryggs surölen på det gamla bryggeriet som inte är certifierat. Under våren/sommaren 2017 kommer Brekeriet även flytta över surölsproduktionen till det certifierade bryggeriet i Landskrona.

Brekeriets öl på Systembolaget

 

Öl från Poppels som är ekologiska idag;

Passion Pale Ale och Wheat IPA.

De flesta öl från Poppels är redan ekologiska men etiketteras med gamla etiketter. I mars räknas alla gamla etiketter vara slut och man kommer då kunna sälja ölen som ekologisk.

Poppels öl på Systembolaget