Logga in {{notSeenActivitiesCount}}
SVENSKA
VALDA SPRÅKET:
Confirmation
You have to be at least 21 y.o. to visit this website.

Stötta restaurangbranschen

Publicerad 2020-03-27
Uppdaterad 2020-05-25

Många stannar just nu hemma i karantänsyfte vilket lett till att restaurangbranschen befinner sig i en otroligt tuff period. Middagsreservationer avbokas, barer ekar tomma och hantverksbryggeriernas försäljning och produktion har avstannat. Eftersom branschen ofta rör sig med små marginaler innebär det ekonomiska bortfallet att konsekvenserna kan bli förödande. Men med lite kreativitet kan vi tillsammans se till att våra favoritkrogar och bryggerier får finnas kvar!

Senaste tidens oroligheter kring Covid-19 har gjort att många gått i frivillig karantän. Känner man sig däremot fullt frisk finns det i dagsläget inget som hindrar en från att besöka sin favoritrestaurang eller bar. De behöver stöd nu mer än någonsin. Maria Bergstrand på Myndigheten för samhällsskydd och beredskap svarade i en intervju på TV4 förra veckan på frågan om vilka som kan gå ut och äta på restaurang. ”Vi som är friska, inte har några sjukdomssymptom och inte tillhör riskgruppen”, blev svaret. Känns ett krogbesök trots allt lite olustigt så finns det fortfarande en hel del alternativ för den som vill stötta branschens överlevnad. Take away, hemleveranser eller köp av presentkort är bara några tips på sätt man kan bidra.

Webblösningar för både event och försäljning
Ja, det gäller att vara kreativ och hitta på saker som funkar under dessa omständigheter” konstaterar André Ek på Brekeriet. Sedan i fredags förra veckan har bryggeriet öppnat för lätt- och folkölsförsäljning varje vardag 8-16, något man tidigare bara har gjort under specifika tillfällen. Där kommer det även säljas glas, blandad merch och Brekeriets nya kimchi, så fort den åter finns i lager. Utöver försäljning på bryggeriet så utvecklar de just nu en webshop

Så fort vi kommit på en bra lösning för åldersverifikation, typ ID-kontroll vid utlämning, kommer vi även sälja folköl i webbutiken. Där kommer också kimchi och merch finnas. Där kan man köpa öl med leverans inom hela Sverige men troligtvis kommer vi erbjuda hemleverans inom Skåne också.” säger André. Utöver det planerar de också att ordna livesända ölprovningar och mindre event på lokala pubar.

27 mars startade årets upplaga av GBG Beer Week som brukar avslutas med en Öl- & whiskymässa. I år är mässan inställd, men ölveckan och en del av de inplanerade evenemangen kommer fortfarande att genomföras. Därtill har man lanserat konceptet ”GBG Beer Week Virtual Beer Helper” där man kan stötta Göteborgsbryggerier genom att köpa en virtuell öl. En öl kostar 50 kr och för varje såld öl går 40 kr till det aktuella bryggeriet och 10 kr till GBG Beer Week.

Även Mikkeller satsar på webblösningar och lanserade under förgående helg Mikkeller Virtual vilket ska fungera som en virtuell bar där människor från hela världen kan umgås digitalt. Utöver olika chattrum ska det också genomföras ölprovningar.

Hela branschen har de senaste veckorna tagit till lösningar, som de ovan, samt en hel del andra kreativa idéer för att möta denna kris. Kolla vad just dina favoritställen gör just nu och hur du kan vara med och stötta!

Vad mer kan jag göra för att hjälpa?
Låt oss tillsammans göra vad vi kan för att restauranger och bryggerier ska kunna finnas kvar, här är några av våra tips.

◘ Ut och ät! Är du frisk? Besök din favoritkrog, ät en bit mat och välj gärna en dryck från en småskalig producent.
◘ Beställ take away! Många fler restauranger än vanligt erbjuder just nu take away. Därtill finns det också ett flertal där du också kan köpa med dig folköl och alkoholfritt hem.
◘ Köp hem dryck från favoritbryggeriet. Passa på att köpa eller beställa öl från dina småskaliga favoritbryggerier. Systembolaget erbjuder hemleverans på flertalet orter i landet. I många mataffärer finns det dessutom ett bra utbud av folköl och alkoholfritt från mindre producenter.
◘ Matbutiker online. På flertalet onlinebutiker finns det alkoholfritt och folköl som du kan få hemlevererat tillsammans med dina matinköp!
◘ Köp presentkort! Spara utebesöket till ett senare tillfälle, kanske för en middag, en dryckesprovning eller en rundvandring på det lokala bryggeriet?
◘ Uteserveringar: I smittotider kan det vara skönare att slippa sitta inne i en mindre lokal. Flertalet kommuner tillåter nu tidigareläggningar av uteserveringarna. Ett välkommet alternativ som förhoppningsvis fler kommuner tar efter så snart som möjligt.
◘ #stöttarestaurangbranschen. Kolla vad just ditt favoritställe gör just nu!