Logga in {{notSeenActivitiesCount}}
SVENSKA
LANGUAGE / SPRÅK:
Bekräftelse
Du måste vara minst 25 år för att besöka denna hemsida.

Traditioner är viktigt för Samuel Smith

Publicerad 2019-03-22
Uppdaterad 2019-03-22

/system/uploads/storage/article_image/asset/232/cooper.jpg

Samuel Smith håller fast i traditionerna, inte minst när den nya tunnbindaren examineras.

Ny tunnbindare hos Samuel Smith

På det engelska Samuel Smith’s Brewery i Tadcaster, strax utanför York, har man precis examinerat en ny tunnbindare. Ett gammalt hantverkaryrke som det inte finns många kvar av. Samuel Smith är faktiskt ett av väldigt få bryggerier i världen som har egna, anställda, tunnbindare. Här görs allt för hand efter traditionen och i rena naturmaterial.

Den tidigare tunnbindaren på Samuel Smith’s examinerades för 35 år sedan och 2019 var det alltså dags att examinera en efterträdare. Detta gjordes med en traditionsenlig ceremoni där den examinerade tunnbindaren rullades runt bryggeriet i ett träfat tillsammans med öl, humle och sågspån. Grattis säger Brill & Co till Samuel Smith’s och Dylan – den nya tunnbindaren.

/system/uploads/storage/article_image/asset/234/samuel_smith_new_cooper_.jpg

Bryggeriet i Tadcaster

Samuel Smith’s Old Brewery grundades i Tadcaster redan 1758 och är med det också Yorkshires äldst bevarade bryggeri. Bryggeriet är känt för sina klassiska ölstilar i hög kvalité men också värnande om traditioner. Ölen bryggs i gamla koppartankar och fermenteras i traditionsenliga, öppna, jäskärl ”Yorkshire Squares” som ger ölen en igenkännbar karaktär. Enligt tradition levereras också ölen med bryggeriets egna hästar, 5 dagar i veckan, runt om i Tadcaster.

/system/uploads/storage/article_image/asset/236/squares_20190227_112749.jpg

Surölsbryggeriet i Stamford

Ja du läste rätt, Samuel Smith äger även ett bryggeri i Stamford, drygt 1,5 mil söder om Tadcaster där de brygger suröl. Bryggeriet, Melbourn Bros’ All Saints Brewery, grundades 1825 och det är sannerligen som att besöka ett museum. Hela bryggeriet drivs av ånga från en restaurerad ångmaskin och allting sköts väldigt manuellt.

Bryggprocessen är väldigt lik belgisk Lambic med att de kyler ner ölen i öppna, grunda kärl, där också jäsningen sätter igång. Till skillnad från belgisk Lambic, där fermenteringen helt och hållet sker med vildjäst från bryggeriet, tillsätter man jäst i Samuel Smiths suröl vilket också skyndar på processen. Efter ca 5-6 veckor har man en färdig grundsuröl men hur den smakar är det få som vet. Denna grundsuröl sötas nämligen med ekologiska fruktjuicer och slutprodukten är alltså Samuel Smits välkända fruktöl.  

Så får du tag på ölen i Sverige

Brill & Co tar in många av Samuel Smith’s öl till Sverige. All öl som finns inne från Samuel Smith’s går att beställa av restauranger eller som privatperson via privatimport.

Restaurang? Kontakta din säljare eller ring oss så får du en prislista. 

Privatperson? Här hittar du produkterna: Privatkund - Systembolagslista

/system/uploads/storage/article_image/asset/235/stout.png