Samuel Smith's Imperial Stout - Nyhet i fasta sortimentet!
Från och med 2 december 2019 finns Samuel Smiht’s klassiska Imperial Stout i Systembolagets fasta sortiment. Samuel Smith’s Old Brewery grundades i Tadcaster redan 1758 och är med det också Yorkshires äldst bevarade bryggeri. Bryggeriet är känt för värnande om traditioner och klassiska ölstilar i hög kvalité. Denna Imperial Stout är inget undantag. Maltig och smakrik med toner av mörkt bröd och choklad.
På Systembolaget här: Samuel Smith's Imperial Stout
Marknadsassistent till Brill & Co
Om oss
Brill & Co är en av Sveriges ledande importörer av kvalitetsöl och jobbar med flera av Sveriges, och världens, bästa bryggerier. Vi erbjuder helhetslösningar för våra bryggerier med allt från lagerhållning, transport och försäljning till marknadsföring och export. Nu söker vi en marknadsassistent för ett vikariat på drygt ett år till vårt kontor på Södermalm i Stockholm.
Din profil och kvalifikationer
Vi söker dig, en positiv och driven marknadsassistent med intresse för ölbranschen. Du har lätt för att formulera dig i tal och skrift på både svenska och engelska och skriver attraktiva produktbeskrivningar som gör oss törstiga. Du har grundläggande kunskaper i digital bildbehandling, layout och typografi och har tidigare erfarenhet av Adobeprogrammen, främst Photoshop och InDesign.
Som person är du lyhörd, självgående och service-minded. I din roll ingår att projektleda och delta på evenemang såsom ölprovningar och ölfestivaler och du bör därför vara bekväm i sociala sammanhang. Du kommer att ha återkommande kontakt med kunder, leverantörer och andra i branschen och det är viktigt att du kan formulera och representera Brill & Co:s värderingar i form av professionalism, värme, kompetens och resultat.
Vi som jobbar på Brill & Co är ett mindre gäng som jobbar nära varandra och det är därför viktigt att du har lätt för, och tycker om, att samarbeta.
Meriterande
Tidigare erfarenhet av MailChimp och PIM-system är meriterande.
Arbetsuppgifter
- Uppdatera hemsida med produktbeskrivningar och bilder
- Skapa kampanjer på hemsida
- Skriva redaktionell text till hemsida
- Ansvara för nyhetsbrev
- Hantera företagets sociala medier
- Fota och bildbehandla för webb och sociala medier
- Projektleda, skapa och vara behjälplig inför evenemang
- Delta på evenemang
- Ta fram fatskyltar
- Ta fram trycksaker och säljstödmaterial
- Ansvara för presskontakter
- Ansvara för extern kommunikation
- Se till att den grafiska profilen upprätthålls
Stad
Stockholm
Omfattning
Tidsbegränsad heltid, 100%. Tjänsten är ett vikariat från 2020-03-01 till 2021-04-30.
AnsökanVälkommen att skicka in din ansökan med CV och personligt brev till hr@brill.se senast 2019-12-20. Då urvalsprocessen sker löpande kan tjänsten tillsättas före sista ansökningsdatum.
Nya Mikkeller K:rlek Höst/Vinter 2019
Nya Mikkeller K:rlek!
Vi kan bara säga WOW! Ännu en gång har Mikkeller, tillsammans med oss på Brill, tagit fram en American Pale Ale som ligger i tiden. Denna gång en jucig och hazy APA på 5,0%. Dessutom är vi riktigt nöjda med årets design, som vanligt framtagen av svenska Sara Nilsson.
K:rlek är succékonceptet som Brill & Co initierade redan våren 2012. Konceptet bygger på att det varje Vår/Sommar och Höst/Vinter kommer en ny Pale Ale som bryggs med just kärlek till god öl och en ständigt utvecklande ölkultur. Varje öl har sin egen karaktär och inspiration från stundande öltrender. Denna version är humlig och grumlig och kommer dessutom för andra gången på ursnygg burk!
Kommer till Systembolaget 2019-11-08
Brill & Co söker ekonomiassistent
Brill & Co är en av Sveriges ledande importörer av kvalitetsöl. Vi har som ambition att vara det bästa alternativet för både bryggerierna, restaurangerna och slutkonsumenterna. Vi erbjuder helhetslösningar för våra bryggerier med allt från lagerhållning, transport och försäljning till marknadsföring och export. Nu söker vi en ekonomiassistent med några års erfarenhet till vårt kontor på Södermalm i Stockholm som vill bli en del av vårt härliga gäng. Tjänsten är en deltidstjänst med start omgående.
Arbetsbeskrivning
Som ekonomiassistent hos oss kommer dina huvudsakliga arbetsuppgifter att innefatta:
- Kundreskontran (följa upp ordrar, fakturera kunder, inkasso och påminnelser)
- Leverantörsreskontran (registrera och kontrollera inköpfakturor, registrera utbetalningar)
- Krediteringar
- Lageravstämning
- Övrig bokföring såsom kvittoredovisning etc.
- Behjälplig vid avstämning av balans och resultaträkning.
- Behjälplig vid upprättande av olika deklarationer.
Din roll kommer att omfattas av det mesta som rör ekonomin på företaget och tillsammans med ekonomichefen ansvarar du för att varje månads resultat- och ekonomirapporter kommer in i tid. Det är ett varierat jobb som ibland innefattar tighta deadlines.
Utöver dina arbetsuppgifter på ekonomiavdelningen kan det bli aktuellt att vara behjälplig med andra uppgifter såsom att hantera inkommande samtal och delta på evenemang.
Din profil och kvalifikationer
Vi söker dig, en positiv och driven ekonomiassistent, med erfarenhet av löpande redovisning (minst i 2 år). Du bör ha vana att självständigt sköta arbetsuppgifter som t ex fakturering, in- och utbetalningar, momsredovisning och månadsavstämningar. I din roll är det viktigt att du behärskar svenska och engelska i både tal och skrift samt har goda kunskaper i Excel.
Som person är du noggrann och strukturerad, flexibel, lösningsorienterad och ansvarstagande. Du ska också vara service-minded och kunna representera Brill & Co:s värderingar i form av professionalism, värme, kompetens och resultat.
Vi som jobbar på Brill & Co är ett mindre gäng som jobbar nära varandra och det är därför viktigt att du har lätt för, och tycker om, att samarbeta.
Meriterande
Tidigare arbete i affärssystemet NAV och erfarenheter av att ha jobbat med företag som handskas med alkohol är meriterande. Även ett eget intresse för branschen är något som uppskattas. Tidigare erfarenheter av löneadministration är önskvärt, gärna av Visma 600.
Omfattning
Deltid, 50-75%
AnsökanVälkommen att skicka in din ansökan med CV och personligt brev till andreas.wagemann@brill.se. Vi vill gärna ha din ansökan så snart som möjligt, senast den 22 september. Då urvalsprocessen sker löpande kan tjänsten tillsättas före sista ansökningsdatum. Tillträde omgående eller enligt överenskommelse hänsyn taget till uppsägningstid.
Hantverkscocktails på fat
Med samma kärlek som till öl har danska To Øl, tillsammans med sin egen bryggpub BRUS i Köpenahmn och cocktailbaren Mikropolis, börjat satsa på hantverkscocktails under namnet Mikropolis Cocktails – på fat. Ett projekt som började i liten skala på BRUS men snabbt gjort succé på några av Europas trendkänsligaste barer, klubbar och även festivaler. Senast ut både Lollapalooza Stockholm och Roskilde.
Mikropolis Cocktails kommer på KeyKeg och man kopplar helt enklet på faten precis som man skulle koppla på ett fat öl. Sedan är det bara att tappa upp och garnera. Har du en bar, restaurang eller event och vill testa? Kontakta oss på order@brill.se eller 08 691 57 70.
Här hittar du de olika produkterna: Mikropolis Cocktails
Midsommaröl 2019
Håller du på att planera inköpen för midsommarfirandet? Här kommer några favoriter från oss som du hittar på Systembolaget i år – vissa kan du behöva beställa om du inte bor nära bryggerierna.
VÄLKOMSTSKÅL
Vi skålar gärna in dagen med en suröl. För den som vill köra på belgiskt och spontanjäst finns 3 Fonteinen Oude Geuzue på både 37,5 cl och 75 cl. Även To Øl Berliner Vice är en klassiker till midsommar, perfekt med sin låga alkohol. Vill du ha något nytt? I juni kom PangPang och Brekeriet med flera roliga surisar till det lokala sortimentet. Beställ gärna till din butik ca en vecka innan om du vill hinna få ölen innan midsommar.
- 3 Fonteinen Oude Geuzue
- To Øl Berliner Vice
- PangPang Peach Preacher/Mango Habanero Preacher
- Brekeriet Raz/Vild Vanilj/Aurora
SILLUNCH
Varannan alkoholfri! Till sillen dricker vi gärna Mikkeller Drink’in the Sun eller nytillskottet Mikkeller Weird Weather. Vill du verkligen ha öl med alkohol i rekommenderar vi lageröl. Varför inte dricka upp de sista flaskorna av ofiltrerade Ayinger Frühlingsbier? Tyskt, superklassiskt och supergott!
- Mikkeller Alkoholfritt- Ayinger Frühlingsbier
GRILLEN
Till midsommargrillen dricker vi gärna lite kraftigare humligare öl. Varför inte beställa något från Apex Brewing Co som sedan i maj har två öl i det lokala sortimentet? Vill man hålla ner alkoholstyrkan något finns nu även Mikkeller K:rlek Vår/Sommar 2019. Dessutom på burk – perfekt att ta med sig ner till bryggan.
- Apex Brewing Co
- Mikkeller K:rlek Vår/Sommar 2019
MIDSOMMARTÅRTA
Skippa kaffet i och njut av tårtan med den söta Imperial Stouten Lervig Saskatoon Cheesecake Stout med smak av saskatoonbär och cheesckake. Söt och smaskigt kladdig som kommer imponera på många gäster - men dela gärna en burk på flera, det här ölet är maffigt.
- Lervig Saskatoon Cheescake Stout
Glad midsommar önskar Brill & Co!
Italiensk hantverksöl
Italien är ett land med stark vintradition vilket är en trolig anledning till att ölkulturen varit relativt begränsad. Men på senare år har det hänt en hel del även i Italien och nu kan den smakintresserade hitta öl som matchar kvalitén på de italienska vinerna. Birrifico Dei CastelliNu inleder Brill & Co samarbete med Birrificio Dei Castelli. Ett litet, italienskt, hantverksbryggeri från den idylliska staden Arcevia i Marche på Italiens östkust. Här har man satsat på att brygga gedigen, välbalanserad och smakrik öl utan krusiduller. All öl från Dei Castelli passar dessutom väldigt bra till mat, i synnerhet till italiensk. Ett riktigt roligt och efterlängtat tillskott i Brills portfölj.
Brill & Co i samarbete med PangPang!
2019 har redan visat sig bli ett kul år för oss på Brill och nu har vi ännu en rolig nyhet. Vi inleder samarbete med ett hantverksbryggeri i sin rätta bemärkelse - PangPang! Ni som har lite koll på branschen bör ha stött på PangPang tidigare. PangPang är faktiskt Stockholms äldsta mikrobryggeri. Bryggeriet startades 2010 av Fredrik Tunedal som sedan dess har varit en pionjär i branschen. Brill har följt PangPang genom åren och efter att ha sett bryggeriet, gång på gång, leverera intressant, genomtänkt och rolig öl är det förstås riktigt kul att få inleda samarbete med detta legendariska bryggeri.
Åtta år senare
”Vi var faktiskt i kontakt med varandra redan 2011, när PangPang fortfarande var i ett uppstartsskede, och hade då en dialog om ett samarbete. Den gången bestämde sig Fredrik till slut för att han ville satsa på att sköta allt med bryggeriet på egen hand, inklusive försäljning och distribution. Något han har gjort på ett fantastiskt sätt.” berättar Marc Schuterman, marknadschef på Brill & Co. ”Därför känns det extra roligt nu när pusselbitarna till slut faller på åtta år senare och vi kör igång samarbetet.” Sedan starten har Fredrik med PangPang skapat ett bryggeri som kombinerar hög kvalitet och gediget hantverk med en genomgående (lätt provocerande enligt vissa) humor och glimten i ögat. ”Det roliga med PangPang är att bryggeriet har en egen, unik personlighet där Fredriks kreativa idéer gör att ölen inte bara är öl utan blir till kul koncept” säger Marc Schuterman.
Ett mognare PangPang
Fredrik på PangPang är också taggad på det nya samarbetet. ”PangPang har kommit till en plats där det inte längre är vettigt för mig att göra allt själv. Att jag nu börjar jobba med Brill är som för en artist som går från att köra sin egen turnébuss, bygga scen, och sälja merch efter konserterna, till att bli signad av ett av de festaste skivbolagen i branschen!” berättar Fredrik Tunedal. ”Jag var 25 när jag startade PangPang, och jag brukar skämta och att jag är 45 nu. Det finns sanning i det dock, både jag och PangPang är mognare nu. Jag närmar mig mina 20.000 timmar av ölbryggning, och det är klart att den skillnaden märks båda vad gäller kreativitet och kvalitet.”
Större spridning och lägre priser
Med Brill som distributör och PangPang med fullt fokus på produktion och produktutveckling ser båda parter ljust på framtiden. ”Jag ser fram emot att fler personer kommer kunna få tag på PangPang-bärs nu men jag kommer såklart sakna den direkta kundkontakten.” berättar Fredrik Tunedal. ”Att få snacka i telefon varje vecka med de som faktiskt arbetar med ölen är svinkul, och många av mina kunder har också blivit personliga vänner. Men det ska bli roligt och nyttigt att ha Brillteamet att bolla med. 9 år själv i ett bryggeri i Hökarängen blir lite ensamt till slut, tro't eller ej.”
Förutom den ökade spridningen kommer ölen faktiskt att bli lite billigare! ”Eftersom Fredrik har gjort allting själv har han också dragits med kostnader som vi nu kommer kunna lätta på. Det innebär att vi också kommer att kunna hålla ett lite lägre pris på ölen.” berättar Marc Schuterman glatt, och ser själv särskilt mycket fram emot favoriten Mango Habanero Pusher, en kettlesour med mango och chili.
Mer surt!
När vi frågar Fredrik vad vi kan vänta oss 2019 så får vi glädjande besked om mer surt! ”Jag kommer fortsätta att bygga på min kettlesour-serie som har blivit väldigt omtyckt. Dessutom finns det andra sura projekt i pipen, samt såklart humliga och grumliga Ipor.” berättar han. ”Men personligen längtar jag redan till att få släppa nya stouts i höst!”.
Ölen finns redan nu tillgänglig för Brills restaurangkunder och vi planerar är även att få till lanseringar på Systembolaget.
Traditioner är viktigt för Samuel Smith
Samuel Smith håller fast i traditionerna, inte minst när den nya tunnbindaren examineras.
Ny tunnbindare hos Samuel Smith
På det engelska Samuel Smith’s Brewery i Tadcaster, strax utanför York, har man precis examinerat en ny tunnbindare. Ett gammalt hantverkaryrke som det inte finns många kvar av. Samuel Smith är faktiskt ett av väldigt få bryggerier i världen som har egna, anställda, tunnbindare. Här görs allt för hand efter traditionen och i rena naturmaterial.
Den tidigare tunnbindaren på Samuel Smith’s examinerades för 35 år sedan och 2019 var det alltså dags att examinera en efterträdare. Detta gjordes med en traditionsenlig ceremoni där den examinerade tunnbindaren rullades runt bryggeriet i ett träfat tillsammans med öl, humle och sågspån. Grattis säger Brill & Co till Samuel Smith’s och Dylan – den nya tunnbindaren.
Bryggeriet i Tadcaster
Samuel Smith’s Old Brewery grundades i Tadcaster redan 1758 och är med det också Yorkshires äldst bevarade bryggeri. Bryggeriet är känt för sina klassiska ölstilar i hög kvalité men också värnande om traditioner. Ölen bryggs i gamla koppartankar och fermenteras i traditionsenliga, öppna, jäskärl ”Yorkshire Squares” som ger ölen en igenkännbar karaktär. Enligt tradition levereras också ölen med bryggeriets egna hästar, 5 dagar i veckan, runt om i Tadcaster.
Surölsbryggeriet i Stamford
Ja du läste rätt, Samuel Smith äger även ett bryggeri i Stamford, drygt 1,5 mil söder om Tadcaster där de brygger suröl. Bryggeriet, Melbourn Bros’ All Saints Brewery, grundades 1825 och det är sannerligen som att besöka ett museum. Hela bryggeriet drivs av ånga från en restaurerad ångmaskin och allting sköts väldigt manuellt.
Bryggprocessen är väldigt lik belgisk Lambic med att de kyler ner ölen i öppna, grunda kärl, där också jäsningen sätter igång. Till skillnad från belgisk Lambic, där fermenteringen helt och hållet sker med vildjäst från bryggeriet, tillsätter man jäst i Samuel Smiths suröl vilket också skyndar på processen. Efter ca 5-6 veckor har man en färdig grundsuröl men hur den smakar är det få som vet. Denna grundsuröl sötas nämligen med ekologiska fruktjuicer och slutprodukten är alltså Samuel Smits välkända fruktöl.
Så får du tag på ölen i Sverige
Brill & Co tar in många av Samuel Smith’s öl till Sverige. All öl som finns inne från Samuel Smith’s går att beställa av restauranger eller som privatperson via privatimport.
Restaurang? Kontakta din säljare eller ring oss så får du en prislista.
Privatperson? Här hittar du produkterna: Privatkund - Systembolagslista
Nytt hos Brill – Apex Brewing Company
På Brill & Co är vi otroligt glada och stolta över att få presentera ett nytt samarbete – Apex Brewing Company!
I början på året utsågs Apex Brewing Company till Sveriges bästa nya bryggeri på Ratebeerbest och nu inleder vi samarbete. Apex är ett humlefokuserat mikrobryggeri beläget i Nora, norr om Örebro. Bryggeriet har valt att specialisera sig på IPA, DIPA och andra moderna, vanligtvis amerikanska, ölstilar.
"Vi är otroligt peppade på det nya samarbetet med Apex Brewing Company” säger Marc Schuterman på Brill & Co. ”Brills ambition är att ha Sveriges bästa ölutbud och Apex är helt klart ett av Sveriges just nu mest intressanta nytillskott.”
Även Apex Brewing Company ser fram emot att komma igång.
”Som vi ser det är Brill & Co det enda professionella alternativet när det kommer till distribution, inklusive helhetslösningar för marknadsföring och Systembolagslanseringar, av hantverksöl som finns i Sverige. Vi blev därför extremt smickrade när Apex Brewing Company fick möjlighet att inleda detta samarbete. Vi ser mest fram emot att äntligen kunna koncentrera oss på det vi gör bäst, utan tidskrävande arbeten med logistik och distribution, nämligen att brygga öl.” säger Niklas Lundgren på Apex.
Det har varit högt tryck på ölen från Apex Brewing Company och nu ser bryggeriet fram emot att kunna brygga mer och fokusera ännu mer på produkterna.
”Vi kommer fortsätta att utveckla vårt nuvarande IPA-program med ambitionen att producera några av världens bästa India Pale Ales. Vi har även långt gående planer för att kraftigt expandera vår kapacitet under 2019, vilket förhoppningsvis kommer resultera i att fler människor kommer få möjlighet att dricka vår öl. ” säger Niklas Lungren.
Ölen finns redan nu tillgänglig för Brills restaurangkunder och planen är även att få till lanseringar på Systembolaget. Redan i maj (uppskjuten från 1 april) kommer DDH Mosaic Single Hop IPA till det lokala sortimentet.
Dugges sucéeöl blir folköl
Nu blir tre av Dugges storsäljande starkölsfavoriter folköl. På Brill & Co är vi stormförtjusta i den våg av bra folköl som vi ser i Sverige just nu och vi passade på att fråga Tomas Halberstad på Dugges om vad han tror ligger bakom det ökade intresset.
Varför tror du intresset för folköl har ökat de senaste åren?
Jag tror att det är ölkonsumentens önskan att köpa öl på ett mer kontinentalt eller internationellt sätt som mer spelat in i framväxten av bottle shops och dedikerade folkölsbarer. Vi tycker ju hursomhelst att intresset folk har för dessa öl är jättekul!
Hur landade Dugges i just dessa tre folköl?
På lite olika sätt. Vi hade tidigare en folköl som hette Tropic Folk. Den ville vi knyta an till och samtidigt förnya. Så då landade vi i Little Tropic, ett mindre syskon till Tropic Thunder. På det temat spann vi vidare. En folköls-IPA kände vi att vi ville göra, mycket för att vi inte gjort det innan. Och, en minivariant av vår FRESH var givet att försöka oss på. Så, Mini Fresh kom till. Flower Power Folk är ju en folkölsvariant av Flower Power Sour som vi gjort tillsammans med Ölgäris. Så här i efterhand, och även om Flower Power Sour blev mycket bra, så kanske vi skulle gjort den ölen som folköl från början. För, folkölsvarianten är magisk! Kombinationen fläder, ros och citron i en syrlig öl är som gjord för en folköl!
Premiär den 29 mars
Tillsammans med GBG Beer Week och Ölgäris tar Dugges Bryggeri tåget upp till fölkölsbaren Folk & Friends Hornstull i Stockholm för att, i huvudstaden, sparka igång Göteborgs ölvecka med dessa tre folkölspremiärer och en inkluderande smygpremiär!
Till eventet: GBG Beer Week 2019 - Stockholm Smygpremiär!
Brekeriets Vildserie - så görs den
Brill & Co har varit på Brekerietbesök och djupdykt i den exklusiva Vildserien. En serie öl som lagras på ekfat i omkring 12 månader med vildjäst- och bakteriekulturer som Brekeriet själva har kultiverat. Vi bad Brekeriet förklara lite mer hur denna serie tas fram.
Vad är Brekeriets Vildserie?
Brekeriets Vild-serie är en exklusivare range av produkter där ölen jäses och lagras på ekfat i omkring 12 månader. Jäsningen sker med olika vildjäst- och bakteriekulturer som Brekeriet själva har kultiverat. Ölen i ekfaten får en elegant och djup komplexitet och när lagringen är klar blandas olika ekfat till rätt smak beroende på slutprodukt. Ofta tillsätts frukt, bär eller humle efter lagringen. Ölen tappas på 375 ml-flaskor med vinkork och kapsyl.
Hur gör ni ölen i Vildserien?
Vildölen bryggs med ekologisk malt och efter kokning av vörten kyls den direkt till ekfat eller större ek-foeders där hela jäsningen och lagringen sker. Upp till 12 ekfat fylls vid varje bryggning. Många fat innehåller en egen flora av vildjäst och bakterier från Brekeriets tidigare öl som har legat på fatet. Om det är nyinköpta ekfat så tillsätts kulturer från Brekeriets bank av olika kulturer. Jäsningen startar efter 1-2 veckor och när huvudjäsningen är klar efter cirka 4 veckor flyttas faten till fatlagret där de får ligga tills smaken är optimal, oftast efter omkring 12 månader. Vissa fat tar längre tid på sig. De olika jäst- och bakteriestammarna i kulturerna jobbar i symbios med varandra i faten. Vissa mikrober jobbar snabbt i början av jäsningen och följs av andra mikrober som omvandlar och förfinar spretiga smaker till djupa, balanserade och komplexa smaker.
Många kulturer är bevarade från tiden i Brekeriets ursprungliga bryggeri i Djurslöv. Vissa kulturer är framtagna från mikrober i Landskrona-luft och andra kulturer är kultiverade från frukt och bär från brödernas trädgårdar.
När lagringen är färdig blandas olika ekfat till rätt blandning, beroende på önskad karaktär på slutprodukten. Ölen från olika fat blandas i en tank där smakerna får gifta ihop sig i minst 2 veckor innan flasktappning. I vissa fall tillsätts frukt eller bär till tanken följt av ytterligare en jäsning i minst 2 månader.
Ölen tappas på 375 ml-flaskor med vinkork och kapsyl och kolsyran bildas naturligt genom en sista jäsning i flaskan.
Ni har ett eget bryggeri för Vildölen, varför?
Jäsning, tappning och blandning av Vildölen sker i ett eget bryggeri som är avskilt från Brekeriets ”rena” bryggeri. Detta eftersom Vild-ölen innehåller vissa mjölksyrabakterier som skulle kunna kontaminera och förstöra de andra produkterna. Bryggarna måste duscha och byta kläder efter att ha jobbat i Vild-bryggeriet om man sen ska jobba i det rena bryggeriet.
Så hur görs era andra öl då?
Majoriteten av Brekeriets andra öl (utanför Vildserien) är syrliga men innehåller inga levande bakterier i jästankar eller i färdig produkt. Ölen syras genom så kallad "kettlesouring” under 3-4 dygn med en egen mjölksyrabakterie-kultur varefter vörten pastöriseras för att döda bakterierna. Den syrliga vörten kyls och transporteras sen till jästankar och fermenteras med både saccharomyces- och brettanomycesjäst. Ofta tillsätts frukt och bär till ölen under jäsningen. Brettanomycesjästen tillför en komplexitet till ölen som differentierar Brekeriets kettlesours mot många andra på marknaden. Efter 6 veckor på jästank tappas ölen på flaska och fat följt av en sista jäsning på flaska för att naturligt bilda kolsyra.
Här finns Brekeriets öl för privatkund
Brekeriet öl på Systembolaget nu: Systembolaget - Brekeriet
Det kan även finnas öl att privatimportera här: Brill & Co/Privatkund
Mer Lervig till Sverige
I höstas smygstartade Brill & Co samarbetet med Lervig. Redan från start var det högt tryck på Lervigs produkter och ölen tog slut snabbare vad både Brill och Lervig hade räknat med. Torsdagen den 21 februari gästar Lervig Sverige och håller i en tap takeover på Mikkellerbaren.
För oss som har hängt med i ölsvängen länge känner nog igen Lervig sedan tidigare. Lervig startade som ett pilsnerbryggeri och blev tidigt ett av Nordens högst aktade bryggerier och utvecklingen har bara gått framåt. All öl som bryggs på Lervig är av hög kvalité och i stor bredd med allt från världklasspilsners till juiceiga humlebomber och extrema stouts.
Nu siktar Brill & Co på att få in flera av Lervigs produkter i Systembolagets sortiment men redan nu finns några av ölen att få tag vid via privatimport.
Pilsner 4,7% burkPilsner 330 24 26,90 kr (+ pant)
Lucky Jack 4,7% flaskaAmerican Pale Ale 330 ml/24st 29,90 kr
House party 4,0% burkAmerican Pale Ale 330 ml/24st 26,90 kr (+ pant)
Supersonic 8,5% burkImperial/Double 500 24 67,90 kr (+ pant)
Konrads Stout 10,4% burkImperial Stout 330 ml/24st 41,90 kr (+ pant)
3 Bean Stout 12,0% flaskaImperial Stout (m tonka-, vanilj-, och kakaoböna) 330 ml/24st 50,90 kr (+ pant)
Barley Wine 2017 12,9% flaskaBarley Wine 330 ml/24st 89,00 kr
3 Fonteinen satsar på Sverige
Det är en utmaning att vara ett av världens mest eftertraktade bryggerier och dessutom ha ca 3-4 år ledtid på sin öl. För så är det att jobba med lambic. 3 Fonteinens mest klassiska öl, Oude Geuze, är en blandning av 1, 2 och 3-årig lambic som blandas och sedan lagras igen på flaska innan den är klar. Det är ett fint hantverk som inte går att stressa fram och när ölen väl är klar är det många som slåss om flaskorna.
Brill och 3 Fonteinens nära samarbete går flera år tillbaka och vi är nu väldigt glada att meddela att 3 Fonteinen satsar ännu mer på Sverige. Sedan en tid tillbaka har vi tightat samarbetet och några av er kan nog redan ha märkt att släppen både blivit fler och större. Och det här är bara början. 3 Fonteinen ser Sverige, trots att vi är ett litet land, som en viktig marknad och vi är alla väldigt peppade på denna nysatsning. 2019 kommer att bjuda på riktigt spännande öl.
3 Fonteinen Oude Geuze finns nu både som 37,5 cl och 75 cl i Systembolagets fasta sortiment och flera av ölen finns i beställningssortimentet. All öl som finns tillgänglig från 3 Fonteinen just nu hittar du här: Privatkund
JUST NU: 3 Fonteinen Hommage 75 cl, Cuvée Armand Gaston på magnumflaska och Oude Kriek på 75 cl nytillagt för privatimport, styckvis! /2019-02-12
Bilderna är från Brills besök på 3 Fonteinens tastingroom Lambik-O-Droom i Lot, strax utanför Bryssel. Ett besök alla lambicfantaster bör göra!
Nytt alkoholfritt från Omnipollo ❤
Nu kommer Omnipollo Konx!!! En alkoholfri mini Pale Ale med smak, look och textur som en New England IPA. Den här vill vi dricka på after worken, dansgolvet, i parken och till fredagsmyset. Inom kort i en matbutik och restaurang nära dig.
Release på Folk & Friends
Lördagen den 9 februari är det releasefest på folkölsbaren Folk & Friends i Hornstull, Stockholm. Då kommer även nyheterna Omnipollo Bruno Raspberry Lime Crush (3,5%) och Moa Lemon Curd Sour (3,5%) finnas på tapp.
Till eventet: Omnipollo KONX Release
Världens bästa öl och bryggerier 2018 - Ratebeer
Nu har världens bästa öl och bryggerier för 2018 utsetts på RateBeer Best. Att kvala in på topp 100-listan (av runt 34 000 bryggerier) är otroligt ärofyllt och i år tog sig sju av våra bryggerier sig in på toppen. Grattis!
Topp 100 Bryggerier (utan inbördes ordning)
3 Fonteinen
Ayinger
Lervig
Mikkeller
Mikkeller San Diego
Omnipollo
To Øl
Bästa bryggerier per land
Danmark: Mikkeller och Mikkeller Baghaven (bästa nya bryggeri)
Tyskland: Ayinger
Sverige: Omnipollo
Bästa öl i sin stil
Bock, Strong Lager
GOLD Ayinger Celebrator Doppelbock
India Pale Ale
SILVER Mikkeller San Diego Resting Brew Face
Low/Moderate Alcohol
GOLD 3 Fonteinen Speling van het Lot IV.ii - Ferme Braam Raw & Uncut + Honing Honey
SILVER Mikkeller SpontanBerliner Fredriksdal Cherry
Stout
BRONZE Mikkeller San Diego The Breakfast Kløb
Imperial, Baltic Porter
GOLD Omnipollo / Siren / David Strachan Lorelei - Barrel Aged Extra Maple
GOLD Omnipollo / Buxton Original Maple Truffle Ice Cream Waffle
BRONZE Omnipollo / Siren / David Strachan Lorelei Maple Coconut Toast Imperial Porter
Porter
BRONZE Mikkeller Porter
Sour Ales
GOLD 3 Fonteinen Speling van het Lot VII.iii: Braam + Hommage - Blended & Alive
GOLD 3 Fonteinen Speling van het Lot VII.viii: Kriek + Kriek - Raw & Uncut
GOLD 3 Fonteinen Oude Geuze Vintage (all from 2002-*)
SILVER 3 Fonteinen Speling van het Lot VI.i: Witte Perzik Raw & Uncut
BRONZE 3 Fonteinen Zenne y Frontera Solera
BRONZE 3 Fonteinen Oude Geuze Honing
BRONZE 3 Fonteinen Speling van het Lot II.ii: Robijn Blended & Alive
BRONZE 3 Fonteinen Schaarbeekse Kriek
Dark Lager
SILVER Ayinger Oktober Fest-Märzen
Traditional
SILVER Traquair Jacobite Ale
Sveriges mest sålda suröl!
Surölstrenden är verkligen här för att stanna och i veckan listade BeerNews de 10 bryggerier som sålde mest syrlig öl på Systembolaget under 2018 - fem av bryggerierna hittar ni hos oss! 🍋🍑🍾🍉🍍
Från 10-topplistan1. Dugges Bryggeri 3. To Øl 6. Brekeriet 7. Mikkeller 9. 3 Fonteinen
Den totalt mest sålda surölen blev storfavoriten Dugges Tropic Thunder (som nu byter design!) men även To Øl Berliner Vice tog sig högt upp på listan. Vill du ha mer suröl? Då kommer du att gilla 2019!
Planerade surölssläpp våren 2019
18 januari3 Fonteinen Hommage Bio Frambozen 6,3% 75 cl
1 februari Mikkeller Spontandoublelingonberry 6,0% 37,5 cl
15 februariMikkeller Baghaven Ebon Hedges 7,4% 37,5 cl
1 marsBrekeriet Vild Sourbon 7,0% 37,5 clBrekeriet Vild Bror 6,0% 37,5 cl
8 marsMikkeller SpontanCherryFrederiksdal 7,2% 37,5 cl
1 aprilBrekeriet Slice & Dice 4,7% 33 clBrekeriet Vild Blondette 6,0% 37,5 cl
Du kan även privatimportera suröl. För att se vad som finns inne - klicka här
Vi har öppnat privatimporten
Nu kan du som privatkund beställa produkter som annars bara brukar gå till våra bar- och restaurangkunder. En lista på samtliga produkter som du kan beställa från oss finns här:
Julstängt på Brillkontoret
Så här ser bemanningen ut på Brillkontoret i jul.
v. 52
Måndag 24 december (julafton) STÄNGT
Tisdag 25 december (juldagen) STÄNGT
Onsdag 26 december (annandag jul) STÄNGT
Torsdag 27 december STÄNGT
Fredag 28 december STÄNGT
v.1
Måndag 31 decemeber (nyårsafton) STÄNGT
Tisdag 1 januari (nyårsdagen) STÄNGT
Onsdag 2 januari Begränsat bemanning
Torsdag 3 januari Begränsat bemanning
Fredag 4 januari Begränsat bemanning
v.2
Öppet som vanligt igen!
Öl som passar till julmaten
Vad dricker man egentligen för öl till julmaten? Här kommer Brills tips för en smakfull jul. Hela tipslistan för julen 2019 här: Systembolaget Julöl 2019
LAXEN, SILLEN OCH JANSSONS
Till feta rätter som innehåller både mycket sälta, sötma och syra - som sill och lax - passar ljusa, gärna lite beska öl väldigt bra. Beskan och kolsyran hjälper till att lätta upp det feta och den ljusa maltkroppen gör att smakerna i maten kan komma fram. Mörk öl skulle kunna köra över dessa smaker. Ljus Lageröl eller en ljus ale såsom Blond Ale, Saison och Pale Ale passar alltså bra. Även julskinkan kan passa bra till dessa öl då sältan dämpar beskan i ölet och hettan från senapen kan förstärka den, prova dig gärna fram.
Årets öltips:
- To Øl Snowball Saison 8,0%
- Aass Vellagret 9,0%
KÖTTBULLARNA, JULSKINKAN & HÅRDOSTAR
Till smakrika kötträtter kan man med fördel dricka ett lite mörkare öl såsom en Mörk Lager, Brown Ale eller en Stout. Ju kraftigare smaker i maten ju kraftigare kan, och bör, drycken vara. Är det en rätt du vanligtvis skulle ha valt ett kraftigt rött vin till? Då passar antagligen en mörk öl med mycket smak väldigt bra. Vanligtvis är klassisk julöl både mörk och innehåller kryddor som gör sig bra med just julköttbullar. Spara dock söta Imperial Stouts till efterrätten.
Årets öltips:
- Ayinger Celebrator 6,7%
- Mikkeller Drink’in The Snow 0,3%
JULGODIS, PEPPARKAKOR & EFTERRÄTTSOSTAR
Sött ska sött ha brukar man säga och det stämmer bra in på godis och efterrätter. En söt efterrätt vill gärna ha en ännu sötare dryck, annars upplevs den söta efterrätten ännu sötare än vad den är. Ett Barley Wine, en söt Stout eller Imperial Stout med högre alkoholstyrka eller en Fruktöl gör sig bra. Till mögelostar - testa gärna en fruktöl med körsbär, eller varför inte ett körsbärsvin, istället för glögg.
Årets öltips:
- Mikkeller Göran 12,0%
- 3 Fonteinen Oude Kriek 5,6%
- Frederiksdal Rancio 14,5% (körsbärsvin)
Hela tipslistan för julen 2019 här: Systembolaget Julöl 2019
Privatkund
All försäljning av alkohol till privatpersoner går via Systembolaget. Du hittar flera av Brills produkter i sortimententet både som fast, lokalt, tillfälligt och beställningssortiment. Just nu finns det ingen tillgänglig status på produkter som går att privatimportera.
Fast sortiment: Finns på hyllan i utvalda butiker, går att beställa till samtliga butiker och ombud
Lokalt sortiment: Finns i enstaka lokala butiker, går att beställa till samtliga butiker och ombud
Beställningssortiment (BS): Finns på webben och ibland i enstaka butiker, går att beställa till samtliga butiker och ombud
Privatimport: Finns INTE att söka upp på Systembolagets hemsida men går att beställa ändå.
Vadå privatimport?
Vi har några produkter som inte finns att hitta i Systembolagets sortiment men som går att privatimportera. Det kostar inget extra med privatimport men brukar innebära att man behöver beställa hela lådor. Privatimporter sker direkt från Systembolagets hemsida här: Beställa Drycker/Privatimport
Tillfälliga produkter
Varje månad kommer det produkter till Systembolaget som finns under en begränsad tid. Ofta hinner inte de in på denna Systembolagslista men håll koll i Brills sociala medier - där informerar vi alltid om tillfälliga släpp. Instagram: @brillco och Facebook facebook.com/Brill.Co
Just nu i tillfälliga sortimentet: Brill & Co Tillfälligt sortiment
Produkter upp till 3,5%
Brill & Co har en av Sveriges mest framstående portföljer av lågalkoöl. Vi har ingen möjlighet att sälja dessa produkter direkt till privatperson men de finns i matbutiker, på caféer och restauranger runt om i hela landet. Tipsa gärna din lokala butik om du vill få tag på lågalkoprodukter från oss.