Sign in {{notSeenActivitiesCount}}
ENGLISH
SPRÅK / LANGUAGE:
Confirmation
You have to be at least 25 years old to visit this website.

Brill <3 mate - men vad är mate?

Published 2017-05-03
Updated 2017-05-04

/system/uploads/storage/article_image/asset/91/P1010055-9.jpg

Efterfrågan på alkoholfria drycker av hög kvalité ökar och utbudet blir mer och mer intressant. På Brill & Co jobbar vi sedan länge med flera alkoholfria produkter och har under den senaste tiden sett en ökad efterfrågan på matedrycker. Men vad är mate? Låt oss reda ut det.

Mate uttalas maaate men stavas ibland med en accent över e:et, varför? Jo helt enkelt för att engelskspråkiga inte ska förväxla mate med det engelska ordet för kompis. I Sverige försöker man dock skriva utan accent för att e:et INTE ska uttalas som e:et i exempelvis idé. Maaate, inte maté.

Men drycken då? Vad består den av? Mate är en koffeinhaltig teliknande dryck som framställs av växten yerba. Mate dricks framförallt i Sydamerika och då ofta som en varm infusion, vilket betyder att yerbabladen får dra i varmt vatten. På senare tid har mate även börjat användas i energi- och läskliknande drycker, en trend som har fått ett tydligt uppsving de senaste åren.

Brill & Co har nyligen inlett samarbeten med två väldigt olika mateproducenter. Dels en svensk producent som gör ”dansdrycken” Loui Jama Mega Mate och dels en producent från Köpenhamn som gör det ekologiska ”kolsyrade isteet” Maté Maté.

/system/uploads/storage/article_image/asset/94/MegaMateFlaskan.jpg

Loui Jama Mega Mate är en kolsyrad matedryck smaksatt med ingefära, äpple och extra mycket koffein. En uppfriskande och uppiggande dryck med god smak som passar perfekt som alkoholfritt alternativ i baren, på konserten eller på festen.

/system/uploads/storage/article_image/asset/93/engros_matemate.jpg

Maté Maté går alltså mer åt ett kolsyrat iste. Maté Maté görs på ekologiska yerbablad från Brasilien som får koka upp och sedan kyls ner till iste. Teet har sedan smaksatts med ekologiska citroner och sötats lätt med rörsocker. Passar toppen som ett istealternativ på picknicken eller som uppiggande dryck på biblioteket samt som drinkingrediens.

Båda matedryckerna hittar ni på caféer, barer och klubbar runt om i Sverige samt också i välsorterade matbutiker. Bland annat:


ICA Maxi Häggvik, Stockholm

ICA Maxi Nacka, Stockholm

ICA Kvantum Liljeholmen, Stockholm

ICA Supermarket Vanadis, Stockholm

ICA Supermarket Ålidhem, Umeå

ICA Nära Berghem, Umeå

ICA Supermarket "Möllans Folkis", Malmö

ICA Kvantum Signalen, Linköping

Hemköp Majorna, Göteborg

Green Matmarknad, Malmö

COOP Konsum, Leksand