Sign in {{notSeenActivitiesCount}}
ENGLISH
SELECTED LANGUAGE:
Confirmation
You have to be at least 21 y.o. to visit this website.

Brill på bryggeribesök på Ayinger

Published 2015-10-22
Updated 2015-10-22

/system/uploads/storage/article_image/asset/46/1Aying_avl_ng.jpg

I början av oktober var Brill & Co på ölfest i Tyskland, arrangerad av bryggeriet Ayinger. Det är bara bryggerier som ligger innanför Münchens stadsgränser som får vara med på den klassiska Oktoberfesten som hålls i München, och eftersom Ayinger ligger ca 25 km utanför, ordnar de en egen ölfest – Ayinger Bräukirta. I samband med ölfesten besökte vi förstås även bryggeriet och hade dessutom sällskap av ett gäng härliga kunder från krogar som idag jobbar med Ayingers öl i Sverige. Med oss hade vi Rolfs Kök, Filppin’ Burger, Sjätte Tunnan, Urban Deli, Gotthards Krog och Pub Kråkan – krogar du alltså gärna får gå till om du vill avnjuta ett par kalla Ayingeröl i Sverige.

Ayinger är ett familjeägt bryggeri och grundades redan 1878 av nuvarande ägarfamiljens förfäder. Idag är bryggeriet medelstort och ligger i den pittoreska staden Aying, dit många åker långväga för att uppleva klassisk, bayersk småstadsidyll. Även våra egna kungligheter kronprinsessan Victoria och prins Daniel har varit på stadsbesök i Aying.

Det nuvarande bryggeriet invigdes i slutet av 90-talet, efter att man hade insett att man behövde kunna brygga större mängder för att förbli konkurrenskraftiga mot de större bryggerierna. På Ayinger brygger man idag 14 miljoner liter öl om året, vilket förstås är väldigt mycket, men som samtidigt kan jämföras med de stora bryggerierna som kan brygga nära 200 miljoner liter öl om året. Effektiviteten på Ayinger är mycket hög och en av de saker som vi blev imponerade av var den snabba flaskbuteljeringen där man buteljerade 23 000 flaskor i timmen. Det motsvarar alltså 383 flaskor i minuten eller 6 flaskor i sekunden. Hissnande!

/system/uploads/storage/article_image/asset/43/1Flaskband.jpg

Enligt bayersk tradition brygger man ett antal olika lageröl (pilsner, helles, kellerbier, doppelbock etc) samt ett par varianter av veteöl (hefeweizen och dunkelweizen). Vattnet hämtas från en egen djup brunn och både malten och humlen är närodlad. Genom att endast använda de bästa tänkbara råvarorna, uppnår Ayinger en kvalitet som sticker ut bland den stora mängden tyska bryggerier. Ayinger har gång på gång utsetts till Tysklands bästa bryggeri på Ratebeer.com, vilket man lätt förstår när man dricker deras öl. Alla ölen har rena, klassiska smaker och kvaliteten är alltid mycket hög. Celebrator och Ur-Weisse är två av ölen där guldmedaljerna hänger tätt. Det är spännande och roligt att se hur kvalitet och effektivitet kan gå hand i hand.

/system/uploads/storage/article_image/asset/47/1_Prova__l_OCH__lt_lt.jpg

Vi rekommenderar verkligen ett besök till lilla staden Aying dit man lätt tar sig med tåg från München. Vill man kan man även stanna över natten på Ayingers eget hotell och besöka deras härligt bayerska restaurang som ligger mitt i den lilla staden.

Vill du prova Ayingers öl hemma är det enklast att börja med den prisbelönta dubbelbocken Celebrator som sedan den 1 september 2015 finns i Systembolagets fasta sortiment. Med andra ord finns Celebrator redan i många butiker men går också att beställa som enstaka flaskor till just din butik. Resterande öl från Ayinger kan du beställa som hela kollin (20-24 flaskor per kolli) via så kallad Privatimport via Systembolaget.