Sign in {{notSeenActivitiesCount}}
ENGLISH
SPRÅK / LANGUAGE:
Confirmation
You have to be at least 25 years old to visit this website.

Öl till julbordet

Published 2017-12-18
Updated 2018-10-18

/system/uploads/storage/article_image/asset/118/julbord_beskuren.jpgVilken öl passar till julbordet egentligen? Här kommer några favoriter från oss på Brill & Co som vi gärna dricker i jul – både med och utan alkohol. Längst ner hittar du en länk till hela öllistan. 

Välkomstskålen

Bjud på något nytt som välkomstdryck i år. Istället för glögg eller mousserande kan det vara roligt att bjuda på en suröl. För den som lyckades knipa åt sig ett par Brekeriet Lusse Lelle är det förstås ett givet kort men även To Øl Berliner Vice i champagneglas gör sig väldigt bra. En härligt syrlig och fruktig Berliner Weisse bryggd med apelsin. Som alkoholfritt alternativ dricker vi gärna Mikkeller Hallo Ich Bin Berliner Weisse, även den en Berliner Weisse med hög syra. Båda ölen gör sig även bra till fisk och skaldjur.

Silltallriken

Till feta rätter som innehåller både mycket sälta, sötma och syra - som sill och lax - passar ljusa öl med lite beska väldigt bra. Beskan och kolsyran hjälper till att lätta upp det feta och den ljusa maltkroppen gör att smakerna i maten kan komma fram. Mörk, maltig öl skulle kunna köra över dessa smaker. Ljus Lageröl eller Belgisk Blond såsom Omnipollo Leon passar alltså toppen. Även den alkoholfria storfavoriten Mikkeller Drink’in the Sun, en fräsch American Wheat Ale med humlearomatisk smak och torrt avslut, sitter som klippt och skuren.

Köttbullarna, julskinkan och hårdostar

Till smakrika rätter såsom julkryddade köttbullar kan man med fördel dricka ett lite mörkare öl såsom en Mörk Lager. Ju kraftigare smaker i maten ju kraftigare kan, och bör, drycken vara. Är det en rätt du vanligtvis skulle ha valt ett kraftigt rött vin till? Då passar antagligen en mörk öl med mycket smak väldigt bra. Vanligtvis är klassisk julöl både mörk och innehåller kryddor som gör sig bra med just julbordets kraftigare rätter. Till detta dricker vi på Brill gärna en Ayinger Celebrator. En maltig, smakrik lagerölsstil med toner av karamelliserat socker och torkad frukt. Vill man skippa alkohol är Mikkeller Drink’in The Snow en perfekt matchning. En alkoholfri Winter Ale med maltig och fruktig smak med inslag av ingefära, muskot och citrusskal.

Alla öl finns att köpa på Systembolaget och de alkoholfria kan du även hitta i välsorterade dagligvaruhandelsbutiker.

Hitta hela vår jullista på Systembolaget här: Brills julbordsöl