Logga in {{notSeenActivitiesCount}}
SVENSKA
LANGUAGE / SPRÅK:
Bekräftelse
Du måste vara minst 25 år för att besöka denna hemsida.

Konrad

Tjeckien

Konrad bryggeri ligger i Vratislavice, Liberec i norra Tjeckien, nära den polska gränsen.

Pivovar Konrad har en nygammal historia. De första tryckta källorna om ett bryggeri i Liberec är från 1872. Sedan dess har området upplevt såväl Österrike-Ungerns förfall, andra världskriget och Tjeckoslovakiens upplösning. Liksom alla fabriker före 1990 var bryggeriet statligt ägt, men i början av 1990-talet började en privatiseringsprocess vilket ledde till att flertalet lokala bryggerier blev uppköpta och därefter nedlagda eller utkonkurrerade av stora internationella företag. Bryggeriet i Liberec köptes upp av Staropramen som beslöt sig för att lägga ner det knappt ett år senare.

Den 25 maj 1998 möttes chockade bryggeriarbetare, som skulle till sitt eftermiddagsskift, av en skylt vid grinden att all verksamhet hade upphört. De tidigare bryggeriarbetarna spenderade kommande två år med att övertyga investerare att återuppta produktionen. Den 25 maj 2000, exakt två år efter nedläggningen, blev det också verklighet. Det nya namnet, Konrad, är taget som en hyllning till en 1800-talsbryggare som var verksam i det dåvarande bryggeriet.  

Idag producerar Konrad traditionella och kvalitativa tjeckiska lagers, gjorda med historiska recept, klassisk tjeckisk humle, vatten från egen brunn och lokalproducerad malt. Mycket av ölen som produceras säljs lokalt, men en hel del exporteras också till ett flertal länder i Europa.