Öltips till julbordet

Publicerat: 2023-12-19

Aass Juleöl i snö.jpg

Julöl behöver inte bara betyda mörk lager. Julens alla smaker från sött och salt till rökt och fett kan med fördel kombineras med olika typer av drycker. Med några dagar kvar till dopparedagen guidar Brill dig igenom julbordsdjungeln! Samtliga produkter hittar du på Systembolaget.

Fisk, sill & ägg

Laxen, sillen och äggen bjuder på en härlig mix av fett och salt, men även lite sötma och syra. Kombinera gärna med en lättare öl som lager eller vetöl. 

Skinka, pastej & paté

Till det kallskurna vill vi gärna ha en öl med beska, för att väga upp sältan i maten. En klassisk IPA eller Pale Ale funkar fint. 

Revbensspjäll & köttbullar

Till julbordets varma rätter väljer vi en öl som går ihop med de maffigare smakerna. Här passar den klassiska mörka julölen bra.

Ostbricka

Även till ost är mörk öl ett säkert kort. Många av julens ostar har mycket smak, fetma och sälta så här kan man också testa en kraftigare IPA.

Testa också Barley Wine eller en mörk belgisk öl till blåmögelosten. Till getost kan du med fördel dricka en syrlig geuze medan vitmögelosten gärna får sällskap av en belgisk blond eller en veteöl.

Dessert & godis

Sött + sött brukar vara en vinnande kombo. Julens desserter kan dock ofta vara smaksatta med såväl frukt och salt. Vi rekommenderar en pastry stout till det söta och en torrare stout till desserterna med salta inslag. Eller varför inte en bärig eller kaffedoftande likör?