Belgiens persikoparadis och dess historia

Publicerat: 2023-07-24

3 Fonteinen har bryggt två fruktiga lambic med persikor som släpps i Systembolagets beställningssortiment: Perzik Rood Blend No. 20 och Wijnbergperzik Blend No. 24.

Att odla persikor i Belgien är inte något man längre tar för givet men det fanns en tid då området Hageland kryllade av den saftiga stenfrukten. Under sin storhetstid i Belgien mellan 1930-talet fram till slutet av 1950-talet så skapade persikoodlingarna inte bara arbetstillfällen för odlare och plockare. Handeln med persikor bidrog dessutom till att driva in inkomster för stegtillverkare, korgmakare och gödselförsäljare.

Missväxt under säsongen 1957 och en ökad konkurrens från Spanien under 60-talet slog hårt mot persikoodlare. Utvecklingen av det industriella jordbruket på 70-talet blev sista stöten där odlare blev erbjudna en premie om de valde att skära ner sina persikoträd och ersätta dessa med äpple eller sädeslag som ansågs tåligare och stabilare.

När 3 Fonteinen är på jakt efter frukt till sina lambic så letar de gärna lokalt. Ett sökande som ter sig vara väldigt utmanande när Belgiens persikoodlingar är på väg att dö ut. Men ännu lever hoppet hos Ludo Rosseels i Gelrode. Åtminstone under de bra odlingsåren då vädret tillåter frukten att frodas. 2018 var ett sådant år och Ludo fick då ihop 300 kg persikor till 3 Fonteinen. Några av dessa persikor användes i deras Perzik Rood Blend No. 20 som idag släpps i Systembolagets beställningssortiment.

3F Persikor 2.jpg

3 Fonteinen drömmer om att göra fler lambic med persikor och även om de gärna vill hitta frukten hos lokala odlare så har de blivit tvungna att expandera sitt sökande till odlingar utanför de belgiska landsgränserna. En sådan odling hittades i Mosel regionen där vingårdspersikor (weinbergpfirsich) växer bredvid branta vinodlingar. Dessa persikor handplockas och används i deras Wijnbergperzik Blend No. 24 som även den går att beställa från Systembolagets beställningssortiment.

3F Perzik Rood.jpg

3 Fonteinen Perzik Rood Blend No. 20 6,2% 75 cl

Gjord på handplockade röda O'Henry persikor som fått mogna tillsammans med 2-, 3- och 4-årig lambic i nästan fem månader. Innehåller hela 390 gram persika per liter! En härligt syrlig lambic som gifter sig fint med de söta, mjuka persikorna och fina fattoner av ek och vanilj.

3F Wijnbergperzik.jpg

3 Fonteinen Wijnbergperzik Blend No. 24 6,5% 75 cl 

Handplockade vingårdspersikor från tyska Mosel har fått mogna med 2- och 3-årig lambic i fyra månader. Den slutliga fruktintensiteten ligger på 362 gram vingårdspersikor per liter färdig Wijnbergperzik. Härligt orange i färgen och med sötsyrliga och krispiga toner av persika, ek och halm.