Berliner Weisse, Gose & Sour/Wild Ale

Publicerat: 2023-05-12

Berliner Weisse

Ett syrligt öl som härstammar från Berlin. Syrligheten kommer ifrån laktobaciller som naturligt finns i skalet på kornmalten. På så sätt följer ölstilen den mycket strikta öl-lagen Reinheitsgebot från 1516. Det berlinska sättet att dricka sin Berliner Weisse är att blanda i saft, färgglad likör eller snaps. På så sätt dämpar man syran samtidigt som man smaksätter ölet. Utanför Tyskland har Berliner Weisse blommat ut och blivit vanlig bland hantverksbryggerierna då det är enkelt för bryggare att experimentera med olika smaksättningar.

Alla våra Berliner Weisse

Berliner Weisse - Artikel.jpg

Gose & Lichtenhainer

Gose är ett mjölksyrejäst ofiltrerat veteöl med viss sälta och som får en frisk, salt och torr smak. Kommer ursprungligen från Goslar i Tyskland och har anor bak till medeltiden där sältan berodde på att staden hade naturligt salt vatten. Idag en väldigt populär stil även utanför Tyskland hos bryggerier som t.ex. Brekeriet, Duckpond och Ten Hands. Lichtenhainer har sitt ursprung i östra Tyskland och görs likt en gose med skillnaden att ölet bryggs med rökt malt vilket ger rökiga aromer. Ganska ovanlig ölstil bland bryggerier men där finns ett fåtal att få tag på.

Alla våra Gose

Gose - Artikel.jpg

Sour/Wild Ale

Använder bryggaren ”kettle souring”, vilket betyder att man tillsätter laktobaciller och använder ståltankar så brukar ölet kallas Kettlesour. Metoden skyndar på processen och gör att man kan få fram ett öl på bara några timmar. Metoden går även att använda på IPA och Stout.

Väljer man däremot att använda sig av vildjäst så brukar ölet benämnas som en Wild Ale. Vilken metod och teknik man använder kan variera, vissa väljer den mer traditionella vägen medan andra experimenterar desto mer. Detta gör att utvecklingen är i ständig förändring och att de nya metoderna hela tiden ritar om kartan för vad som karaktäriserar öl i denna kategori. 

Alla våra Sour/Wild Ale

Wild Ale - Artikel.jpg