Brutes - vildfermenterad cider och frukt pét-nats från Stockholm

Publicerat: 2023-05-23

På Brill & Co kan vi med glädje presentera ett nytt samarbete – Brutes. Vildfermenterad cider och frukt pét nats från cideriet utanför Sigtuna finns numera i vår portfölj.

"The team at Brill is a great crew of people that took a liking to our stuff and sees the potential in what we're producing. We export over 90% of what we've produced the past three years, so we're excited to expand our reach in Sweden and connect with new people around the country!" - Brad Sawicki

BrutesTeam.png

Brutes startade ur ett delat intresse för naturvin och de 5 grundarna; Joakim Kviberg, Fredrik Winberg, Brad Sawicki, Tobias Eriksson och Nick Ivarsson har hämtat mycket inspiration från skalmacererade viner runt om i Europa. De valde att använda sig av samma teknik där fruktköttet precis som vindruvsskalen får ligga med i processen och macerera tillsammans med musten. Metoden ger cidern en struktur och kropp som gör linjen mellan cider och vin alltmer diffus.

"It's still mind blowing to see people drink our stuff, it's completely flattering. Connecting with consumers and other producers alike is likely the most rewarding part of our work. And tasting something we've made that really knocks ya off your feet. How cool is that?!" - Brad Sawicki

Brutes - miljö crop.jpg

Allt arbete görs manuellt där frukten både krossas, macereras och pressas för att sen fermenteras och tappas upp på flaska. Deras äpplen och päron plockas alldeles i närheten av cideriet eller köps in från odlare. På gårdarna som man samarbetar med används inga pesticider eller konstgödsel. Brutes definition av cider är 100% frukt och deras bas består av äpplen & päron. Basen går att använda själv alternativt smaksätts den med vilda slånbär, vilda blåbär, vinbär, körsbär, plommon, aroniabär eller kvitten.

"Asking which cuvée is our favorite is like asking which is your favorite child, ya know? It depends on the day, time, place, food. But year after year, Toot Your Own Horn is always one of our favorites; it's a cider made from apples from a single orchard just outside of Stockholm. Super old trees from an ancient orchard, primarily a variety called Wealthy, which actually originates from Minnesota in the States." - Brad Sawicki

Brutes har sedan starten varit väldigt positivt inställda till att samarbeta med andra dryckesproducenter. Att samarbeta med andra ger både inspiration och att man lär av varandras erfarenheter. I sin tillverkning använder Brutes druvskal från Wine Mechanics i Göteborg och The Winery Hotel i Solna och tar på så sätt tillvara på skalrester som annars skulle slängts. Brutes har även i sin tur använt sina fruktköttsrester och låtit dessa macerera ihop med sprit i andra samarbeten.

"We're big on collaborating with friends around town, even with friends in other countries! We have a special collab with our Catalonian besties, Ruben and Kike, at Finca Parera coming out soon. Carbonic macerated Catalonian cherries blended with our Swedish apples and pears." - Brad Sawicki

Brutes - miljö 2 crop.jpg