Dryck till kräftskivan

Publicerat: 2023-08-01

Kräftskiva 3 artikel.jpg

Kräftpremiären närmar sig och det börjar därmed bli dags att planera sina inköp inför årets kräftfest. Här kommer några tips från Brill & Co på drycker som vi tycker passar extra bra till kräftskivan!

Augusti är kräftornas tid och vi äter mer än gärna ölkokta kräftor under sensommaren. Historiskt fick kräftfisket inledas först den 7e augusti, detta då vi under en period hade lagstadgad begränsning på kräftfisket. Lagen avskaffades 1994 och idag hålls kräftskivor från början av augusti till sent in i september.

Sälta, sötma och umami är grundsmaker som kan vara lite bråkiga att matcha till vin och är i regel enklare att kombinera med öl och cider. Utöver en klassisk lager så finns det flera andra stilar som passar bra ihop med kräftor.

Kräftskiva 1 - 4x5 artikel.jpg

Saison

Saisonjästen ger ölet kryddiga, peppriga toner och tillsammans med dess torra, citrusbetonade fruktighet passar den väl ihop med sältan i kräftorna. Saison Dupont kommer dessutom i en 75 cl flaska som är trevlig att dela med flera. Om man har lite framförhållning så finns den även på 33 cl flaska och går att beställa till närmaste butik.

Saison Dupont 75 cl & Saison Dupont 33 cl

Porter

Mörkt öl till kräftor är kanske inte det första som man tänker på men faktum är att den mörkrostade malten gifter sig ganska bra med dillen och sältan i kräftorna. Det är dessutom trevligt att ha porter i kräftlagen och då kan man med fördel även dricka samma dryck till kräftorna.

Samuel Smith The Famous Taddy Porter & kräftlagsrecept

Geuze

Geuze har en syrlighet och en härlig komplexitet som går fint ihop med kräftor om man har en krämig västerbottenpaj eller fet aioli som tillbehör. Geuze passar även som välkomstdrink då dess små bubblor och friska syra ger oss en Champagne-lik smakbild. 3 Fonteinen Oude Geuze på halvflaska finns på hyllan i flera butiker men går också precis som 75 cl flaskan att beställa till valfri butik.

Oude Geuze 37,5 cl & Oude Geuze 75 cl

Cider

Den fruktiga restsötman i cider passar väl ihop med smaken av umami som finns i kräftor. Den kan gärna få vara kvar i glaset som dryck till efterrätten om man t.ex. serverar en knäckig äppelpaj eller färska skogsbär med vaniljglass. Golden Cider Äppelcider 33 cl går att beställa till valfri Systembolaget butik. Finns även flaskor kvar av höstens lansering på 75 cl flaska ute i butiker runt om i landet.

Golden Cider 33 cl & Golden Cider 75 cl

Kräftskiva 2 - 2x3.jpg