Fuerst Wiacek - bryggeriet fyller 2 år!

Publicerat: 2023-05-25

Under valborgshelgen var Brill & Co i ett soligt Berlin tillsammans med bryggeriet Fuerst Wiacek. Den 13 maj fyllde bryggeriet dessutom 2 år!

Berlin 2023-4 - beskuren.jpg

Berlin bjöd på absolut toppenväder när Brill besökte Fuerst Wiacek i början på maj. I samband med Berlinresan besökte vi förstås även bryggeriet och hade dessutom sällskap av ett gäng härliga kunder från restauranger som idag jobbar med Fuerst Wiaceks öl. Med oss hade vi Mikkellerbar Södermalm, Mikkellerbar Östermalm och Bishops Arms Gustav Malmö – restauranger som alltså klart är värda ett besök om man vill avnjuta Fuerst Wiaceks öl i Sverige.

Fuerst Wicaek är ett bryggeri från Berlin som de senaste åren verkligen varit på frammarsch. De sticker ut på den tyska ölscenen som ett modernt och experimentsuget bryggeri. Deras öl kännetecknas av att vara smakrika, med hög kvalitet och fräschör. 

Berlin 2023-1.jpg

Berlin 2023-5.jpg

Berlin 2023-2.jpg

Georg Fuerst och Lukasz Wiacek, de två grundarna av Fuerst Wiacek, har alltid drivits av en nyfikenhet och har bland annat gjort studiebesök och praktik på olika bryggerier runt om i världen. Ett sådant tillfälle är när Lukasz körde ett bilrace ner till Jordanien och vann en kamel(!). Väl i Jordanien valde han att stanna en vecka och praktisera på ett hantverksbryggeri. Utvecklingen har gått i rasande fart och från att ha varit hemmabryggare till att till synes helt oerfarna fått husera i ett Bayerskt bryggeri har de sedan 2021 ett alldeles eget Berlinbaserat bryggeri. 

Vi rekommenderar verkligen ett besök till Fuerst Wiaceks bryggeri för den som har vägarna förbi Berlin. Bryggeriet ligger i västra Berlin, intill den historiska Siemensbahn. Hit tar du dig enkelt med U-bahn. Bryggeriet är öppet för allmänheten och här kan du köpa med dig både öl och galet snygg merch. Andra fredagen i månaden kan man dessutom boka in sig på en bryggerivisning.

Fuerst Wiacek - öl på tråg.jpg

De har varit igång sedan 2016, men den 13 maj i år fyllde alltså det egna bryggeriet 2 år. Det firas bland annat med tre härligt humliga collab-öl: Mosaic Meltdown (SOMA, Spanien), Hopsicles (Verdant, UK) och Palms Coconut IPA (Finback, USA).  Utöver detta släpps samtidigt collabölen Nachzehrer DIPA som bryggdes tillsammans med Apex under Fuerst Wiaceks Sverigebesök tidigare i våras. 

Samtliga finns tillgängliga redan nu för restaurangkunder. Palms Coconut och Mosaic Meltown finns tillgängliga som styckplock i Systembolagets beställningssortiment från och med 29 maj. Samtidigt släpps också Fisticuffs & Flowers, en dubbelt torrhumlad NEIPA i collab med Brooklynbryggeriet KCBC.  Hopsicles kommer att lanseras i Systembolagets exklusiva sortiment i september.