Fuerst Wiacek Hop Harvest 2023

Publicerat: 2023-09-21

Hop Selection 2022 2 webb.png

Fuerst Wiacek har varit på humleresa i USA och 2023 års Hop Harvest serie är nu färdigbryggd med humle från Yakima Chief Hops. Läs mer om humlens egenskaper, Yakima Valley och Fuerst Wiaceks handplockade humlesorter till Hop Harvest 2023.

Vad är humle?

Humle är den vanligaste kryddan som används vid ölbryggning och tillför olika egenskaper beroende på när den tillsätts. Man brukar dela in humlen i två olika kategorier: bitterhumle och aromhumle.

När det gäller bitterhumle är det alfasyror i humlekottarna som ger ölet dess beska. Vilken sorts humle bryggaren väljer att använda, hur mycket och när denna tillsätts spelar stor roll i hur slutprodukten smakar. Beskan är nödvändig för att ölet ska vara drickbart och inte upplevas som alldeles för sött. Bitterhumle tillsätts i början av vörtkokningen.

För aromhumle är det humleoljan och betasyror i humlen som ger ölet doft och smak. Tillsätts i slutet på vörtkokningen som smakgiva och ger då ifrån sig mer aromer än beska. Används ofta även efter koket och nedkylningen i slutet av den aktiva jäsningen alternativt efter jäsningen är avklarad och ölet ska mogna. Syftet med att tillsätta humlen sent är för att maximera aromerna utan att öka beskan, extra viktigt i stilar som New England IPA som präglas av en nedtonad beska. När humlen läggs i först på slutet av processen kallas det torrhumling.

Yakima Valley

Området Yakima Valley har visat sig vara en ideal plats at odla humle på. Klimatet, dagsljuset, jorden och ett utvecklat bevattningssystem gör regionen till en optimal odlingsplats där humlen blomstrar. Här odlas 75% av all amerikansk humle och området har 300 soldagar per år. Yakima Valley står även för 20% av hela världens humleförsörjning.

Vid skörd innehåller humle 75% fukt och för att kunna lagras behöver man torka humlen. Man får ner fukthalten till runt 9-10% vilket gör att den går att lagra och användas till bryggningar under hela året.

Hop Selection 2022 webb.png

Hop Harvest Series 2023

Lukasz från Fuerst Wiacek gjorde likt 2021 även under skördesäsongen 2022 en resa till Humlefälten i Oregon och Washington State i USA. Eftersom Yakima erbjuder fantastiskt humle så kan man handplocka den allra bästa humlen att använda under det nästkommande året. 2023 års Hop Harvest serie är nu färdigbryggd med humle från Yakima Chief Hops.

Gör er redo för en smakexplosion! Citras fruktiga citrustoner, Chinooks kraftiga aromer, Mosaics tropiska magi och Simcoes talliga karaktärsdrag. Tillgängliga på både burk och fat för våra restaurangkunder.