Lågalko till midsommar

Publicerat: 2024-06-16

Midsommar är precis runt hörnet med sill, dill, grill – och en och annan jordgubbsbakelse. Brill tipsar om alkoholfria och lågalkoalternativ till midsommarmaten. 

Midsommar är en högtid där mat, dryck och umgänge står i centrum. Vare sig man firar med de närmaste eller i ett större sällskap så brukar ofta bli en lång dag med lunch, snacks, fika och middag – gärna kombinerat med dryck. Oavsett om man vill hålla sig helt till alkoholfritt, inte hann förbi Systembolaget eller helt enkelt vill komplettera med lågalkoalternativ för att hålla sig fräsch hela dagen så har vi ett brett sortiment av drycker att välja på. 

Du hittar vårt lågalkosortiment i välsorterade dagligvarubutiker runt om i Sverige.
 

Sill, dill och potatis

Det kan vara svårt att hitta en dryck som passar till alla olika sillinläggningar i kombination med salt, sött och syrligt. Här vill vi gärna ha ljusa, gärna lite besk öl för att bryta av mot sältan och det feta. En klassisk pilsner eller en lättare pale ale brukar funka fint till de flesta av smakerna.

Fisk och skaldjur

Fet fisk, som lax, får gärna brytas av med öl med mindre beska eller en torr cider. Även här är lager och lättare pale ales säkra kort. Men även veteöl kan funka fint. Till skaldjur vill vi gärna ha lite högre fruktsyra i kombination med den lätta sältan. Varför inte en Sour Ale?

Grillat

Här beror det såklart dels på vad du grillar, men också hur du kryddar och vilka tillbehör som serveras. Till midsommar brukar vi gärna jobba med mildare kryddningar och traditionella smakkombinationer. Till det vegetariska och det ljusare köttet kan du testa en lättare Pale Ale eller IPA, medan mörkare köttet och BBQ-kryddade rätter gärna får brytas av med en IPA, DIPA eller APA med balanserad beska.

Jordgubbarna, efterrätten och efter maten

Syrliga fruktöler passar fint till bärbaserade desserter. Eller varför inte några härliga cocktails? Antingen färdigblandade alkoholfria eller så blandar du en egen, te.x en somrig Gin & Tonic.