Lakritsdryck & lakritskonfektyr för lakritsälskaren

Publicerat: 2023-09-14

Lakrits har gått från att främst användas i medicinskt syfte till att bli en av norra Europas favoritsmaker på godis. Hos Brill & Co finns både likör, öl och godis med lakrits.

Från början användes lakritsroten endast för medicinskt bruk. Under romartiden delades den ut till soldaterna som skulle få minskad törst och därmed öka sin uthållighet. När den på 1600-talet började konsumeras i Sverige var det huvudsakligen för att hjälpa mot dåliga magar. Idag används den främst i hostdämpande medel. 

Mjuk lakrits sägs som många andra produkter ha kommit till av misstag då en apotekare råkade hälla mjöl i lakritsmedicinen. Under 1800-talet breder lakritsfabrikerna ut sig i både Sverige och Finland. Under denna tid och fram till 70-talet gick lakrits endast att köpa på apoteket.

Förutom Sverige och Finland så är även resten av Norden, Nederländerna, Tyskland och England med i toppen av de länder som äter mest lakrits per år. All lakrits är i grunden söt och för att få fram saltlakrits tillsätts salmiak vilket ger lakritsen en salt smak. Saltlakrits är extra populärt i de nordiska länderna. På Brill & Co har vi några producenter som använder lakrits eller salmiak som smaksättning i sina produkter.

Shaman Spirits - Salmiaklikör

Saltlakrits har varit en stor del av finsk kultur i flera decennier och Shaman Spirits producerar en likör med smak av salmiak. Den unika smaken av finsk saltlakrits kombineras med Shamans mjuka spritdestillat i en likör som är fyllig och smakrik. Finns i Systembolagets beställningssortiment men även beställningsbar för våra restaurangkunder.

Dugges - Big Black

Lakrits kombinerades med äpple i en folköl för ett par år sen och blev otroligt efterfrågad där många ville att de skulle brygga ölet igen. Dugges bryggde den igen men denna gång större, starkare och äppligare. Suröls serien Big Black har fortsatt växa och fått flera nya tillskott. Big Black Apple har nu senast fått sällskap av Big Black Salty och Big Black Mango som finns tillgängliga på fat för våra restaurangkunder. Sen tidigare finns även Big Black Apple och Big Black Violet på burk.

Brewski - Berliner Weisse & Porter med lakritstoner

Brewski brygger gärna öl med spännande kombinationer och här har vi exempel på när lakrits fått vara med i bryggprocessen. Raspberry Liquorice Vanilla Sorbet, välbalanserad Berliner Weisse med sötma från vanilj, syrlighet från hallon och sälta från lakrits. Liquid Porter, mjuk lakritsporter med tydliga lakritstoner som bärs upp av toner av mörkt bröd och sirap. Tillgängliga på burk för våra restaurangkunder.

Kolsvart - Lakrits med rena och äkta smaker

Förutom öl och sprit så har vi även svensktillverkad kvalitetslakrits i vår portfölj. Kolsvart gör godis med fokus på rena smaker och perfekt konsistens. Det finns både söt, salt och sjukt salt lakrits.