Öl från Ukraina, för Ukraina

Publicerat: 2022-10-24

slide - underwood.jpg

Historien om Underwood Brewery börjar någon gång under 2015 då de insåg att de inte kunde hitta intressant ukrainsk öl i butikerna. Efter att ha läst böcker försökte de sig på att börja brygga hemma - och lyckades. Bryggeriet växte snabbt och efter både en och två flyttar fick Underwood äntligen möjligheten att bygga ett modernt bryggeri, mitt i skogen norr om Kiev, precis intill Dniprofloden. Och ölen gick från klarhet till klarhet! Flera av ölen fick över 4 på Untappd (högt betyg!) och hösten 2021 anordnade de en stor, lyckad, ölfest i samband med att bryggeriet fyllde år. Framtiden för Underwood som ett bryggeri att räkna med i hantverksvärlden såg ljus ut.

Men våren 2022 förändrades Underwoods förutsättningar drastiskt när Ryssland invaderade Ukraina. Drömmar krossades och byttes ut mot skräck och förtvivlan. Men också en kamp. På grund av kriget blev Underwood tvungna att lämna bryggeriet i Ukraina men har nu hittat vägar att brygga i Belgien. På så sätt håller de kvar i delar av den dröm som för bara några månader sedan kändes så självklar.

All vinst till Ukraina

Brill har nu fått in både burkar och fat från Underwood där all Brills vinst, på samtliga produkter, går tillbaka till hjälpinsatser i Ukraina via United24. Ett globalt initiativ för att stötta Ukraina. Vi har även restaurangkunder som planerar att göra liknande donationer.

Systembolaget

Under hösten blir burkarna tillgängliga för privatpersoner via Systembolagets beställningssortiment.