Påsköl till påskmat

Publicerat: 2023-03-20

Vad är påsköl?

All öl kan vara påsköl, påsköl är nämligen ingen egen ölstil. Med andra ord är all öl från Brill möjliga påsköl! Första gången det lanserades ett påsköl i Sverige var i början på 90-talet och var då ett lageröl. Idag kan ett påsköl vara allt från suröl och godissmaksatt stout till ljus lager. Det enda som säger att ett öl är ett påsköl eller inte är vad bryggeriet har valt att döpa ölet till.

Med ett stort växande utbud av öl och en begränsad period att sälja öl som heter något med ”påsk” väljer många hantverksbryggerier att inte ta fram särskilda påsköl. Däremot är maten på påskens smörgåsbord tacksam att matcha med många ölstilar.

Påskmat och öl

Till skillnad mot vin så är öl väldigt enkelt och tacksamt att matcha med mat. Fel vin till fel mat kan lätt skära sig och förstöra både upplevelsen av mat och vin. Tack vare en mer begränsad syra och smaker som lättare hämtas upp i mat är öl betydligt enklare. Våga därför gärna testa dig fram. Och har du ett favoritöl, testa gärna det till olika typer av mat och se vad som smakar bäst för just dig. Här kommer några generella knep för hur du kan tänka till påskbordet.

Inlagd sill

Silltallriken kan som bekant bestå av allt från sill och kokt potatis till tillbehör som ägg, ost, gräddfil, smör och rödlök. Här passar ljus, gärna lite besk öl, bra för att bryta av mot sältan och det feta. Ljus lager är en klassiker men även pale ale kan göra sig riktigt bra.

Senapssill och lax med senapssås

Till senapssillen och feta laxen med gravlaxsås passar ljus lager och pale ale - men testa gärna även med en stout. Välj dock inget för starkt eller smaksatt, runt 5-7% räcker. Gör du din gravlax-/hovmästarsås själv kan du gärna testa ha i lite kaffe för att lyfta smakerna. Ju smakintensivare sås, ju starkare öl kan du välja till.

Lammstek

Lammstek är en klassiker till påsk. Ofta serverad med potatisgratäng och rödvinssås. Här kan du antingen testa något ännu mer humleintensivt, som en IPA eller Dubbel IPA, eller gå på ett mer maltigt alternativ som en traditionell ale eller stout.

Godis

Påsken är ju godisens högtid så varför inte leta upp ett öl som smakar, eller kanske till och med bryggts, med godis? Kanske inget att rekommendera som matmatchning (eller?) men gör sig bra som påskägg, fördrink eller bara som sällskapsöl.