Premiär för Shapes & Objects

Publicerat: 2023-06-27

Shapes & Objects är varumärket och ölprojektet som handlar om det sociala och roliga inom öl. Men också om historier. 

Det är ölprofilen Magnus ”Manker” Björnstjerna som står bakom projektet Shapes & Objects. Med med nästan 15 år i branschen, dels som ölskribent under MankerBeer, och dels på Omnipollo, så har han alltid varit nära den yttersta fronten inom hantverksöl.

Genom åren har jag haft lyxen att få lära känna och smaka på öl från några av världens absolut bästa bryggerier. Nu är dock stunden att göra något eget här och jag är stolt över att få göra det hos mina gamla goda vänner på Ten Hands Brewing i Karlstad”, säger Magnus

Shapes & Objects startades utifrån Magnus övertygelse om att öl är menat att vara som livet i stort, socialt och roligt. Därför är Shapes & Objects är mer än bara ett varumärke. Shapes & Objects handlar om att dela med sig. Utav kunskap, lärdomar, smaker men framför allt historier.

Varje öl vi tar fram kommer från en egen historia och det är dem vi vill dela med oss av, liksom de lärdomar och intryck vi tagit med oss”, säger Magnus och fortsätter: ”Det är ett demokratiskt, organiskt förhållningssätt i ständig utveckling där ölen ibland kommer att vara utmanande och ibland att belysa och hylla traditioner, stilar eller personer som har legat bakom just de stilarna eller sätt att brygga viss typ av öl.

Visionen är att genom att dela berättelser, intryck och lärdomar kan vi kollektivt förändra normer och mönster för både öl och oss själva. Genom att koppla ihop erfarenhet av hantverksöl med vänskap, samarbete och berättande handlar Shapes & Objects om att dela. Kunskap, smaker och berättelser.

Ölen är bryggd hos Ten Hands och Shapes & Objects har också ett stort fokus på samarbeten. De första två ölen som släpps är collabs med Minnesotabaserade bryggeriet Forager och det relativt nystartade Miamibryggeriet Tripping Animals. Båda samarbetena har resulterat i fruktiga och krämiga surisar: Piano Keys Raspberry Cream Blackberry Sour och Floridian Forest Guava Guanabana Mango Cream Sour.
 

MBCC 2023.PNGShapes & Objects Magnus ”Manker” Björnstjerna iklädd Tshirt från Tripping Animals, tillsammans med Austin Jevne från Forager och Robert Hedell från Ten Hands.

Austin från Forager lärde Magnus känna under en ölfestival i Polen, ett möte som inte bara resulterade i en vänskap utan också ett blivande samarbete. En stor del av Austins historia är hans kärlek till att använda lokala frukter och bär i sina öler, därför ville de i sin collab använda något både Minnesota och Sverige har tillgång till: ljuvligt söta hallon och mörkt bäriga björnbär. Dessa balanserades sedan med Ten Hands fina surölskultur, lite mjölksocker och vanilj.

Tripping Animals är från Doral i västra Miami, ett rätt nystartat bryggeri som de senaste åren har tagit ölfantaster med storm. Magnus lärde känna dem för några år sedan och har följt deras resa sedan dess. Tillsammans kände de att det inte vore mer än rätt att utgå från det vi har minst av i Sverige, det vill säga tropiska frukter, för att kunna erbjuda en liten del av Miami i ölen. Slutligen bjöds Ten Hands också in, vars fina surölskultur balanserar det saftigt tropiska med en härlig underliggande syrlighet.

Båda ölen finns tillgängliga för restaurangkunder redan nu, och släpps på Systembolaget 7 augusti.