Shaman Spirits - finsk premiumvodka med äkta smaker

Publicerat: 2023-07-07

Brill & Co har glädjen att välkomna ännu ett tillskott i portföljen! Shaman Spirits är en nordösterbottnisk sprit- och likörproducent från den lilla orten Tyrnävä, strax söder om Uleåborg, som producerar prisbelönt spannmålsvodka och likörer med klassiska finländska smaksättningar.

Shaman's.jpg

Shaman Spirits strävar efter att kunna fånga en del av finsk natur i sina produkter. Det gör dem genom att använda sig av vilda bär och lokalt, kristallklart och mineralrikt vatten. Inga artificiella smakämnen, tillsatser eller färgämnen. För Shaman Spirits är de vilda bären inte bara råvaror: den nordliga naturen med sina magiska smaker är en källa till såväl beundran som inspiration.

Terva - miljö (2).jpg

Shaman Spirits historia börjar redan i slutet av 1800-talet, när Finland fortfarande var en del av det ryska imperiet som styrdes av Alexander II. Den 18 februari 1860 beviljades en lokal potatisodlare vid namn Juhan Matinolli ett destillationstillstånd för de lokaler som idag kallas Shaman Spirits. Enligt det undertecknade originaltillståndet – som fortfarande finns på fabrikens kontor – fick bonden använda destillationskärl på upp till 23 liter.

Redan 1866 upphävdes dock alla privata destillationstillstånd och all alkoholproduktion övertogs av staten. I juni 1917, cirka fem månader före självständighetsförklaringen, införde Finland också en förbudslag. Lagen förbjöd alla att producera alkohol förutom statens eget alkoholinstitut, som endast fick destillera alkohol för medicinska ändamål.

Förbudet upphörde 1932, varefter alkoholproduktion och detaljhandel var ett strikt statligt monopol fram till 1995, då Finland blev en del av EU. Det innebar att privata destillationsföretag återigen blev tillåtet, vilket gjorde det möjligt för Jari Matinolli, en lokal potatisodlare och en direkt ättling till den ursprungliga tillståndsinnehavaren, att starta Shaman Spirits.

Idag producerar Shaman prisbelönt spannmålsvodka och likörer med klassiska finländska smaksättningar med allt från vilda bär till salmiak, kaffe och tjära.

Drinktips!

 

Shamans-BilberryHighball.jpg

 

Shaman's Bilberry Highball

4 cl Shaman’s Bilberry Vodka
Club soda
Färsk rosmarin

Tillsätt vodka och soda i ett glas med is. Rör om. Gardera med färsk rosmarin.

Shamans-WhiteRussian.jpg

Shaman's White Russian

5 cl Shaman’s Espresso Vodka
4 cl Mjölk eller grädde
Is

Häll upp vodka i ett tumblerglas och fyll på med is. Toppa med grädde eller mjölk och rör om.