Spontanjäst höstöl

Publicerat: 2023-09-29

Höstmat behöver inte nödvändigtvis betyda rostat, maltigt och tungt i ölväg. Fet och salt mat, som till exempel höstklassiker som vildgås, köttgrytor eller pasta med krämig svampsås, får gärna brytas av med syra. I dagarna släpps två öler från 3 Fonteinen i Systembolagets beställningssortiment – perfekta att matcha med höstmat.

Höstgueuze.pngSpontanjäst - toppenmatchning till höstmat!

Nocturne

Vlaams Oud Bruin, också känt som flamländsk brun eller gammal brunöl, är ett syrligt och mustigt traditionellt öl från just Flandern. Nocturne är 3 Fonteinens version av en Vlaams Oud Bruin och innehåller, till skillnad från 3 Fonteinens övriga öler, ingen vete. Här hittar vi istället hela fem olika sorters malt, allt från pilsnermalt till mörkrostad chokladmalt. Ölets syrliga och maltiga karaktär balanseras med toner av mörk frukt, russin, dadlar och karamell. Denna öltyp lämpar sig väldigt fint att dricka precis som den är, både före och efter en middag. I Belgien används gärna Oud Bruin som ingrediens i Carbonnade Flamande, det vill säga flamländsk köttgryta. 

Nocturne - miljö.png

Mactha med:

  • Carbonnade Flamande, eller andra mustiga kött- och vilträtter
  • Svampgryta och svamprisotto
  • Gås med sur- eller södkål
  • Smörstekt fisk med tillbehör som exempelvis skogssvamp, rotselleri eller jordärtskocka
  • Syrliga eller funkiga ostar, exempelvis varm camembert med hjortronsylt
  • Chokladefterrätter, gärna inte allt för söta

Pruim Mirabelle

Mirabelleplommon är en liten, gul och söt plommonsort som härstammar från nordöstra Frankrike men växer idag runt om i Europa. Plommonen skördas i augusti och används ofta i desserter och marmelad eller för att smaksätta drycker. 3 Fonteinens Pruim Mirabelle är gjord med hadplockade, färska och söta Mirabeller som fått mogna i fyra månader tillsammans med två-, tre- och fyraåriga lambics. Fruktintensiteten är hög vilket gör ölet fylligt, syrligt och med toner av mineral. Det gör att ölet matchas fint med söta och salta rätter med till exempel fisk eller anka.

Pruim - miljö.png

Matcha med:

  • Höstens bruncher! Skippa mimosan och testa exempelvis med klassiker som Eggs Benedict och Belgiska våfflor.
  • Salt och fet mat går alltid hem till gueuze. Varför inte testa till den lite höstigare charkbrickan?
  • Kantarelltoast
  • Stekt anka, gärna med plommonsås
  • Sötsyrliga efterrätter, te.x äppelkaka