Stout och semla

Publicerat: 2023-02-13

semlor.jpg

Efter nyår någon gång brukar semmelsäsongen dra igång och når sin pik på självaste fettissdagen någon gång i slutet på februari (ibland början på mars). Och under dessa kalla vintermånader har vi också stoutsäsong! Så varför inte passa på att slå ihop den briljanta kombon stout och semla? De mörka, rostade tonerna i en stout passar perfekt till semlans söta mandelmassa och kan hjälpa till att lyfta kardemumman i bullen. En tumregel för att matcha stout och semla bäst är ju smakrikare stout - ju smakrikare semla.

Smakrik semla, smakrik öl

Vi ser nu både semlor och stouts experimentera med mer intensiva smakupplevelser. Semlans mandelmassa rostas och saltas och stouten kryddas med vanilj eller fatlagras. Har du en semla med intensiv smak, matcha med en Imperial Stout. Bakar du själv? Varför inte testa att ha i lite stout i mandelmassan?

Enklare semla, enklare öl

Till den lite enklare semlan passar också en lite enklare stout eller porter. Leta gärna efter något brittiskt med lite lägre alkoholhalt utan för mycket smaksättning.