Thatchers - brittisk cider när den är som bäst!

Publicerat: 2023-05-22

Thatchers cider är brittisk cider när den är som allra bäst. Cidern har en unik karaktär som kommer från kombinationen av en lång kunskap av såväl äpplesorter som cidertillverkningstekniker. Brill & Co är glada att kunna presentera Thacthers som ett tillskott i portföljen!

Själva tillverkningen av cidern är ett riktigt hantverk som görs med största möjliga omtanke. Äpplena, som växer på Myrtle Farm i Somerset, tvättas, pressas och fermenteras enligt traditionella metoder, men med modern teknik. Klimatet i kombinationen med den bördiga jorden i Somerset tillåter Tatchers kan odla fantastiska äpplen för att kunna tillverka perfekt cider – år efter år. 

För Thatchers är ciderproduktion en familjeangelägenhet, en perfekt mix av tradition och innovation i snart fem generationer.  Thatchers cider har producerats på Myrtle Farm sedan 1904 och även om mycket hänt under åren genom generationerna finns det en sak som förblir konstant: cidertillverkning är deras stolthet och glädje. Varje fredag klockan halv ett på eftermiddagen ses familjen för smakprovning. Och om inte cidern är perfekt så lämnar den inte gården.

Thatchers Gold - miljö.jpg

Hållbarhet

Att vara ett familjeföretag tillåter Thatchers att ta långsiktiga beslut för att kunna tillverka den bästa cidern de kan – på ett hållbart sätt. Visionen är att skapa en världsberömd cidertillverkningsverksamhet som fungerar i harmoni med naturen, inte mot den. 

Äppelträdgårdarna är inte bara källan till deras råvaror. De är en fristad för vilda djur och en viktig bidragsgivare till det lokala ekosystemet. Insekter, bin, rovfåglar, fladdermöss, fasaner och harar har alla sina hem här. Familjen har bott i samklang med jorden i Somerset i nästan 120 år. De är en del av sin egen närmiljö. Därför är hållbarhetsfrågor inte bara viktigt för Thatchers idag – utan också för nästa generation. 

Thatchers family.png

Produktionen

Äpplena rullas först in i kvarnen där de tvättas och mosas för att sedan pressas av högteknologiska Baucher Guyer-pressar. 

Förr i tiden pressade Stan Thatcher två ton frukt om dagen manuellt. På 1970-talet kunde fem män pressa upp till 40 ton per dag. Tack vare dagens teknik kan man numera pressa betydligt mer och effektivare. Idag pressas upp till 500 ton äpplen om dagen under högsäsong.

Under jäsningen tillsätts Thacthers egna husjäst till äppeljuicen, för att förvandla sockret till alkohol. Var och en av Thatchers cider har sin egen särprägel. Efter jäsningen separeras cidern från jästen och får sedan mogna på 150 år gamla ekkar, vilket ger cidern sin unika smak. Här blir tanninerna gradvis mjuka och lena, vilket förstärker ciderns fylliga toner medan den mognar.

Cidern smakas sedan av varje fredag, och det är inte förrän cidermakarna säger att den är redo som den förpackas. Det är inte en exakt vetenskap och Thacthers kan alltså låta cidern mogna lite längre för att se till att den är perfekt. Och det är just det som gör att cidern kan kallas för ett riktigt hantverk.

Utöver sin äppelträdgård på 500 tunnland har Thatchers också en utställningsträdgård där över 458 olika sorter av äppelträd odlas.