Tjeckisk pilsner - stilar, stamvörtstyrka och serveringar
Publicerat: 2024-04-03
Den första pilsnern bryggdes 1842 i staden Plzeň (Pilsen) i nuvarande västra Tjeckien. Den tyske bryggmästaren Josef Groll stod bakom bryggningen och använde den berömda saazhumlen från staden Žatec (Saaz). Tjeckien har mjukare vatten än det som används i södra Tyskland vilket gör att man kan använda större humlegivor utan att man får en för hög beska i ölet.
Tjeckiska ölstilar
Tjeckisk Pilsner är en ljus, maltig och ordentligt humlad pilsner. Ölet får trots mycket humle en ren och klar smak. Den klassiska Konrad 11° Premium finns på flaska i Systembolagets beställningssortiment men är även beställningsbar för våra restaurangkunder på flaska och fat. Dessutom finns ofiltrerad pilsner Konrad Unfiltered/Nefiltrované på fat.
Polotmavý är en halvmörk lager ifrån Tjeckien som kombinerar humlekvaliteterna i en tjeckisk lager med karamelliga malttonerna i en mörkare lager. Färgen varierar från ljusbrun till brunorange. Konrads Eso Semi Dark är en halvmörk lager med en balanserad kombination av humlebeska och kolasötma.
Tmavé är en mörk lager som hämtat sin inspiration i ölstilen dunkel från München. Den tjeckiska varianten har ofta en fylligare kropp eftersom man väljer att brygga med fler maltsorter än tyskarna. Ofta tillsätter man även karamell malt och mörkt rostad malt mot slutet av bryggningen med fokus på att främst ge färg och inte allt för mycket rostade toner. Konrad Dark har en djup mahognyfärg med aromer av karamell, rostad malt, choklad och rågbröd.
Eso Semi Dark och Dark är två nyheter som båda nu är tillgängliga på fat för våra restaurangkunder.
Stamvörtstyrka
I Tjeckien är det vanligt att man skriver ut stamvörtstyrkan på sina öl. Denna mäts i grader plato och är ett mått på hur mycket jäsbart socker som finns i stamvörten innan jäsning. Sockret är näring för jästen och desto mer socker som finns för jästen att äta desto högre alkoholhalt blir det på ölen. Tjeckien delar in sina öl i tre klasser där indelningen baseras på stamvörtsstyrkan: Výčepní (7-10 °P), Ležák (11–12 °P) och Speciální (13 °P+).
Olika sätt att servera tjeckisk öl
Att hälla upp en tjeckisk öl är en del av hantverket och skumkronan har en stor betydelse. Man använder en speciell tappkran med flödesreglering vilket ger ett tätt, krämigt skum. Dessutom utbildas personerna bakom baren till officiella ”tapsters” som är experter på att hälla öl. I Tjeckien säger man ofta att själva serveringen av ölen är minst lika viktig som bryggningen och att tapsters färdigställer ölen som bryggarna påbörjat.
Mlíko är ett glas fullt med skum och ger gästen en mjölkig och len servering med låg beska. Traditionellt ska det hela drickas upp i ett svep.
Šnyt är en typisk servering som de utbildade ölhällarna bakom baren häller upp till sig själva i början av arbetspasset för att kvalitetskontrollera ölen och se så att kranarna flyter på som det ska. Det går dock även för kunder att beställa en šnyt och den är en populär kompromiss när man funderar på om man ska beställa en öl till eller inte, lite som en galopp.
Hladinka är den mest klassiska tjeckiska hällningen och hur du får din pilsner i baren om du inte specificerar hur du vill att den ska serveras. Proportionerna är ungefär 2 tredjedelar öl och 1 tredjedel skum. Glaset fylls först på med själva skummet för att sen fylla på ölen stegvis från botten och upp.