3 Fonteinen Oude Kriek BIO
Producent:
3 Fonteinen
Produktgrupp:
Lambic - Fruit
Detta är vår första helt ekologiska Oude Kriek!
Surkörsbär har macererats i mer än 11 månader på ett- och tvååriga lambik, innan den blandades med ytterligare några tvååriga lambik. Lambiken kommer från tre olika fat och sex olika bryggningar. Alla spannmål kommer från 3 Fonteinens eget spannmålskollektiv, och hälften av humlen kommer från belgiska fält. Blandningens vägda medelålder är mer än tjugo månader. Den slutliga fruktintensiteten är 350 gram surkörsbär per färdig liter kriek.
Läs mer om 3 fonteinens spannmålskollektiv här.
Artikelnummer
145203
Varumärke
3 Fonteinen
Produktgrupp
Lambic - Fruit
Alkoholhalt
6,8%
Ekologisk
Ja
Land
Belgien
3 Fonteinen
3 Fonteinen är ett legendariskt belgiskt bryggeri, beläget i Beersel utanför Bryssel. Sedan 1887 har de specialiserat sig på Geuze och Kriek i världsklass, och de brygger främst klassiska versioner av de båda sorterna. Med över 140 års erfarenhet av hantverk, passion och kvalitet kännetecknas deras öl av att vara ett riktigt fint hantverk som inte går att stressa fram och idag är bryggeriet ett av de mest eftertraktade i världen. 3 Fonteinen är också ett av de sista traditionella lambikbryggerierna och autentiska Guezeblandarna som finns kvar idag. Bryggeriet grundades 1887 i skepnaden av ett café och geuzestekerij, som betyder att Geuze producerades där genom att man blandade gamla och nya Lambics från andra bryggerier. År 1953 köptes caféet och geuzestekerij av Gaston De Belder som expanderade genom att bygga en restaurang, och 1982 lämnade han detta till sina söner Armand och Guido. Sönerna expanderade i sin tur genom att köpa en bryggerianläggning. 3 Fonteinen är ett av få kvarvarande geuzestekerijen och de använder, bortsett från sin egen Lambic, även Lambic från exempelvis Girardin, och Lindemans till sin Geuze. Den lokala terroiren är viktig för 3 Fonteinen. En terroir är mer än en korg regionala produkter. Det är historia, gemenskap, kultur och ekonomi, allt i ett. Därför har man gått ihop med lokala bönder för att kultivera fram urprungliga, och numer utdöda, spannmålssorter. På så sätt hoppas man kunna återuppliva ett stycke lokal kultur, liksom ta hand om marken, den biologiska mångfalden, böndernas hantverk och samtidigt förbättra ölproduktionen.