Brasserie Dupont

Belgien
Öl
brasserie-dupont.com

Brasserie Dupont i provinsen Hainaut innehar en självklar plats i Belgiens ölhistoria. Själva bondgården uppfördes redan 1759 och dess bryggeri har varit oavbrutet verksamt sedan 1844. Produktionen bestod från början av en lättare öl av typen saison (säsongsöl) vilket det kallades eftersom bondgårdsbryggerierna bryggde ölet under vintern som sen konsumerades på fälten under sommaren.

För att övertyga sin son Louis Dupont om att inte emigrera till Kanada så köpte Alfred Dupont 1920 gårdsbryggeriet till sin son. Louis Dupont stannade därmed i Belgien och genom honom fick vi ett nytt grepp på det klassiska saison receptet, som idag går under namnet Saison Dupont.

Efter andra världskriget var det många små belgiska bryggerier som försvann men med hjälp av dynamiska och tekniska kunskaper klarade sig Dupont igenom denna period. Bryggeriet har sedan 1950 specialiserat sig på att brygga överjästa öl med efterjäsning på flaska. Från 1990 bryggs även en hel portfölj av ekologiska öl. Till en början sålde man främst ölen lokalt men 1986 utnämnde det belgiska bryggeriförbundet detta till ”Year of Beer”. Året fylldes med event för att lyfta olika ölstilar vilket gjorde att fler konsumenter upptäckte Duponts produkter. Detta ledde i sin tur till att exporten utvecklades och blev regelbunden från 1992.

Tillverkningen sker ännu på traditionellt sätt, om än med hjälp av viss högteknologi, och med omsorg om miljön. Bryggeriet drivs fortfarande av ättlingar till Louis Dupont och förutom ölproduktion så producerar man även ost på gården.

Brasserie Dupont beskuren.jpg

Produkter från Brasserie Dupont