Drinkar till jul- och nyårsminglet

Publicerat: 2023-12-15

Julen står för dörren och med den en symfoni av smaker och dofter. Här har vi komponerat ihop ett par drinkrecept som inte bara sätter stämningen utan som dessutom går att förbereda i förväg!

Köpte du lite för mycket lussekatter, glögg och julöl som du inte riktigt vet hur du ska lyckas använda upp? Vår cocktailfantast Luis har varit i farten igen och har komponerat ihop två drinkrecept, perfekta för jul- och nyårsminglet. Här använder han sig av såväl saffransbullar som överbliven glögg för att ta till vara på julkänslan. Båda drinkarna kan med fördel drickas såväl innan maten som efter.

Juldrink - Lusse Flip.jpg

Lusse Flip

Recept för 2 drinkar

Ingredienser:
6 cl Shaman's Black Label Vodka, infuserad med lussekatter
2 cl triple sec
3 cl apelsin/saffran cordial*
1 st ägg
Riven muskot

Gör så här: Separera äggulan och vitan. Skaka alla ingredienser, förutom äggvitan och muskoten, och häll upp i en karaff eller liknande. Vispa upp äggvitan hårt och vänd ner den i karaffen. Häll upp i små glas med is, toppa med riven muskot.

*En cordial är en slags sockerlag, här med socker som fått dra sig tillsammans med apelsinskal, apelsinsaft och saffran. Ingredienserna får stå och dra sig i upp till ett dygn för att sedan silas av.

Juldrink - Festivitea.jpg

Festivi-tea milk punch

Receptet ger ca 1 liter färdig drink.

Ingredienser:
38 g citronzest
170 g rörsocker
470 g mörk rom, te.x Phanom Omnipollo/Dugges Perpetual
330 ml julöl, te.x Ayinger Celebrator
128 g citronjuice
37 g glögg
4,5 dl mjölk

Gör så här: Blanda citronzesten och sockret i en skål och muddla lätt. Låt stå i 1 h. Häll på 3,4 dl kokande vatten och rör om tills sockret löst upp sig. Blanda i övriga ingredienser, utom mjölken. Häll upp mjölken i en separat skål och häll sedan den blandade drinken över mjölken. Låt stå i 1h och sila sedan av.

Tips! Den här typen av milk-washing gör inte bara att drinken blir mjukare och rundare utan ger den också lång hållbarhet. Häll upp i en karaff eller flaska och låt stå kylt. Varar ända fram till påska!