Lang Leve België, Vive la Belgique!

Publicerat: 2023-07-21

Den 21 juli är det Belgiens nationaldag och vad passar bättre till en av deras nationalrätter moules frites än en belgisk öl?

Belgien är ett bryggeritätt land och trots att det är ett av de mindre länderna i Europa med en yta lika stor som Småland så rymmer landet väldigt många bryggerier. På Brill & Co är vi glada att ha flera av dessa i vår portfölj.

3 Fonteinen

3 Fonteinen är ett legendariskt belgiskt bryggeri, beläget i Beersel utanför Bryssel. Sedan 1887 har de specialiserat sig på Geuze och Kriek i världsklass, och de brygger främst klassiska versioner av de båda sorterna.

De La Senne

De La Senne är en del av ”den nya vågen” av hantverksöl i Bryssel och var tidiga med att förespråka välhumlad öl. Bryggeriet hedrar de traditionella sätten att brygga öl; ofiltrerat, opastöriserat, fritt från tillsatser och med endast de finaste råvaror av högsta kvalitet. Många av ölen är ekologiska och klassiska i stilen, men med en modern twist och kompromisslös kvalitet.

De Ranke

Nino Bacelle startade Brewery Nino Bacelle år 1994, efter att ha experimenterat med ölbryggning i några år.  Året efter slås han ihop med Guido Devos och De Ranke är fött. Bryggeriet använder uteslutande lokala råvaror, humle från regionen Poperinge och malt från belgiska mälterier.

Brasserie Dupont

Brasserie Dupont i provinsen Hainaut innehar en självklar plats i Belgiens ölhistoria och har varit verksamma sedan 1844. Produktionen bestod från början av en lättare öl av typen saison, och sedan 1950 har bryggeriet specialiserat sig på att brygga överjästa öl med efterjäsning på flaska. Sedan 1990 bryggs även flera ekologiska öl.

Glazen Toren

Brouwerij De Glazen Toren grundades 2004 och står för att brygga ofiltrerade kvalitetsöl på ett anrikt, traditionellt sätt i ett modernt bryggeri, med användning av endast de bästa ingredienserna, och utan några tillsatser eller konstgjorda medel.

Tilquin

Gueuzerie Tilquin grundades 2009 av Pierre Tilquin och är ett gueuzerie som ligger i den fransktalande delen av provinsen Brabant i Belgien. Pierre är ursprungligen bioingenjör, men fattade ganska snart ett stort intresse för öl. Han har därför gått en hel del kurser i bryggning samt arbetat hos bland annat Drie Fonteinen och Cantillon.