Luis heta bönchili med surölspicklad lök

Publicerat: 2018-01-19

b_nchili_ingredienser_hemsida.png

Att laga mat med öl i behöver inte vara svårt. Vårt matproffs Luis E. Hernandez bjuder Brillkontoret på sin heta ölbönchili med surölspicklad lök - här kommer receptet. Till den här rätten används två öl, Ayinger Celebrator och Brekeriet Purple Rain.

Luis heta bönchili

(Recept för 4 personer)

Ingredienser

1 msk olivolja
1 st gul lök, hackad
3 klyftor vitlök, pressade
½ habanero, hackad
2 tsk oregano
2 tsk spiskummin
1 tsk stark paprikapulver
1 tsk socker
2 msk tomatpuré
1 flaska Ayinger Celebrator
500 g krossade tomater
Mole (separat recept)
800 g blandade bönor

Surölspicklad rödlök

1 st finskivad rödlök
1 dl vatten
0,5 dl ättiksprit
1 dl socker
0,5 dl Brekeriets Purple Rain

Till servering

Tortillabröd
Koriander
Gräddfil
Lime

Gör så här

Blanda vatten, socker och ättika till lökinläggningen, värm upp tills sockret har löst sig. Lägg den skivade löken i en skål och häll på inläggningen. Låt stå och svalna och toppa sedan med Purple Rain. 

Fräs lök och habanero 5 min. Kasta sedan ned kryddorna, fräs 5 min till och rör om. Tillsätt tomatpurén, Ayinger Celebrator och krossade tomater, salta och peppra efter smak. I med önskad mängd mole och avsluta med bönorna 15 min innan servering.

Servera bönchilin med tortillabröd, koriander, gräddfil, limeklyftor och surölspicklad rödlök samt ett stort glas kall öl, gärna en Cream Ale.