Säsong för stout och porter

Publicerat: 2022-10-19

stoutssäsong!.png

Vad är stout och porter?

Stout och porter är mörka, överjästa, ölstilar som ofta är nästan helt svarta i färgen. Färgen kommer från att man använder mörkt rostad malt. Förutom att ge ölet sin färg får ölet också, i olika grad, sin karaktäristiska smak från den rostade malten. Det är från den som du kan hitta toner av kaffe, kakao och mörkt bröd.

Är det någon skillnad på stout och porter?

Porter är den ursprungliga stilen i denna kategori och bryggdes från början i London i början på 1700-talet. Då var en porter alkoholsvag ölstil och låg vanligen runt 3,0-4,0%. Stout var från början ett sätt att beskriva ett öl som alkoholstarkare, en stout porter var alltså en starkare porter. Idag finns det däremot ingen skillnad mellan stilarna. Det finns helt enkelt inga regler kring vad som är vad och det är helt upp till bryggeriet att själv bestämma.

En porter eller stout i traditionell stil, ofta torra och utan smaksättning, brukar ligga någonstans runt 4,0-5,5% medan modernare tolkningar varierar mycket både i alkoholhalt, smaksättningar och karaktär. Idag ser vi många stout och porter med smaksättningar som efterliknar kakor och bakverk och bland de alkoholstarkare varianterna, Imperial stout och porter, är alkoholhalten inte sällan runt 10-12%.