3 Fonteinen Braam Oogst nr.49 2021
Producent:
3 Fonteinen
Produktgrupp:
Lambic - Fruit
Till denna Braam macererades Huldenbergs odlade och handplockade björnbär i nästan fyra månader i mycket gammal lambik. Dessa blandningar består för mer än 20 % av treåriga och 60 % av fyraåriga lambiks, vilket ger den vägda medelåldern vid tappning till mer än 31 månader. Den slutliga fruktintensiteten är 360 gram björnbär per liter färdig Braam.
Artikelnummer
8877001
Varumärke
3 Fonteinen
Produktgrupp
Lambic - Fruit
Alkoholhalt
6,5%
Land
Belgien
3 Fonteinen
3 Fonteinen är ett legendariskt belgiskt bryggeri, beläget i Beersel utanför Bryssel. Sedan 1887 har de specialiserat sig på Geuze och Kriek i världsklass, och de brygger främst klassiska versioner av de båda sorterna. Med över 140 års erfarenhet av hantverk, passion och kvalitet kännetecknas deras öl av att vara ett riktigt fint hantverk som inte går att stressa fram och idag är bryggeriet ett av de mest eftertraktade i världen. 3 Fonteinen är också ett av de sista traditionella lambikbryggerierna och autentiska Guezeblandarna som finns kvar idag. Bryggeriet grundades 1887 i skepnaden av ett café och geuzestekerij, som betyder att Geuze producerades där genom att man blandade gamla och nya Lambics från andra bryggerier. År 1953 köptes caféet och geuzestekerij av Gaston De Belder som expanderade genom att bygga en restaurang, och 1982 lämnade han detta till sina söner Armand och Guido. Sönerna expanderade i sin tur genom att köpa en bryggerianläggning. 3 Fonteinen är ett av få kvarvarande geuzestekerijen och de använder, bortsett från sin egen Lambic, även Lambic från exempelvis Girardin, och Lindemans till sin Geuze. Den lokala terroiren är viktig för 3 Fonteinen. En terroir är mer än en korg regionala produkter. Det är historia, gemenskap, kultur och ekonomi, allt i ett. Därför har man gått ihop med lokala bönder för att kultivera fram urprungliga, och numer utdöda, spannmålssorter. På så sätt hoppas man kunna återuppliva ett stycke lokal kultur, liksom ta hand om marken, den biologiska mångfalden, böndernas hantverk och samtidigt förbättra ölproduktionen.