Kusligt höstiga drinkar

Publicerat: 2023-10-27

Halloween-1.jpg

Brill har under senaste året utvidgat vår spritportfölj med en hel del spännande produkter från såväl svenska, finska och danska som mexikanska producenter.  I slutet av oktober firas Allahelgona och Halloween och vad passar inte bättre än att då kunna servera läskigt snygga drinkar?


Vår egen cocktailfantast Luis har här komponerat ihop tre härligt färgsprakande drinkar, perfekta att bjuda på i höstmörkret. Blanda en åt gången eller spara tid och förbered dem i förväg, antingen i en bål eller häll upp på flaska som du sedan kan servera från som den är eller och toppa upp med något spritsigt.

Condesa och Xila släpps i beställningssortimentet senare i höst, övriga produkter hittar du redan nu på Systembolaget. Samtliga produkter finns tillgängliga för restaurangkunder.

Halloween-2.jpg

Eerie Ember

 

Ingredienser:
30 ml Xila
30 ml Condesa Gin Prickly Pear
30 ml Spriteriet Svensk Vermouth
25 ml citronjuice
20 ml sockerlag gjord på pumpa, ingefära, marmite och mandarin
orange bitters

 

Gör så här: Skaka alla ingredienser i en shaker med is. Sila upp i ett highballglas med is och garnera med Maraschinokörsbär och gärna lite lag. Här har vi gjort en ”milkwashed” variant. Det gör drinken klar i färgen, fylligare och rund i smaken. Milkwashing gör du genom att blanda ingredienserna med 3 cl mjölk (per drink) för att sedan låta den sila av i ett finmaskigt fiter. Men det går såklart utmärkt att servera drinken direkt från shakern, den kommer då få en härligt grumlig orange ton.

Halloween-5.jpg

Nordic Noir Nip

 

Ingredienser:
45 ml Shaman Spirits Lingonberry Vodka
15 ml Spriteriet Fläderlikör
5 ml  EtOH Spirits Atlantis
25 ml citronjuice
20 ml blodgrapelag
1-2 droppar bläckfiskbläck* utspädd i vatten
Peychaud´s bitters

Gör så här: Skaka alla ingredienser i en shaker med is. Sila upp i valfritt glas, vi har använt en sejdel i mindre variant från Konrad. Spöka gärna till drinken med skum, vi har gjort ett skum på äggvita och pumpasockerlaget från Eerie Ember-receptet. *Bläckfiskbläck går att hitta i delikatessbutiker. Men det går också att byta ut mot svart livsmedelsfärg eller aktivt kol. Tänk på att drinken då kan behöva kompenseras med lite sälta. 

Tips! Även denna går fint att göra i en milkwashed variant. Tillsätt i så fall bläckfiskbläcket i efterhand.

Halloween-6.jpg

Picante Negroni

 

Ingredienser:
35 ml Xila
35 ml Condesa Gin Clásica
25 ml Italiensk apertif

Gör så här: Klassisk negroni – men med en spicy twist! Här har vi bytt ut röd vermouth mot den kryddiga Xila som ger ett smakdjup och lite hetta. Bygg ingredienserna direkt i ett lowballglas över is, garnera med apelsinzest. Här har vi dessutom kryddat apelsinzesten med lite chiliflakes.