Varm dryck i vinterkylan

Publicerat: 2024-01-15

Varm cider.png

När vinterkylan ligger på kan det vara extra gott med värmande dryck. Varm choklad och glögg i all ära, men varför inte piffa upp säsongens drycker med nya kryddningar eller testa att värma upp lite mer oväntade drycker? Brill ger dig heta förslag i januarikylan!

Cider

Riktig äppelcider funkar alldeles utmärkt att dricka varm precis som den är, men testa gärna att tillsätta kryddor och smaksättningar så som rom, whisky, apelsin, citron, äpple, lingon, kanel, honung och muskot för en värmande äppeldrink.

Mulled cider.jpg

Kryddig mulled cider

Du behöver:
1 l äppelcider
10 st nejlikor
10 st kanelstänger
1 apelsin
1 dl tranbär eller lingon
10 cl rom

Gör så här:
Värm upp cidern försiktigt tillsammans med nejlikan, kanel och skivad citron. Ta av från värmen och tillsätt rom. Häll gärna upp drycken i en termos eller värmetålig karaff. Garnera glasen med bär vid servering.
 

Varm kriek.png

Kriek

Lika uppfriskande en varm sommardag är körsbärslambic, kriek, härligt värmande vintertid. Till skillnad från glühkriek, det vill säga julkryddad kriek, är vanlig kriek mindre söt och också mindre glöggdoftande. Kvar är dock en värmande körsbärskaraktär. Värm upp en öppnad flaska i ett vattenbad eller värm försiktigt innehållet direkt i en kastrull.

Mulled wine.jpg

Mulled kriek

Du behöver (ca 4 glas):
750 cl kriek
2 kanelstänger
1/2 krm riven muskot
3 nejlikor
torkade pomerans/apelsinskal
1 äpple eller apelsin
1 msk honung

Gör så här:
Värm försiktigt krieken i en kastrull tillsammans med kryddorna. Lägg förslagsvis kryddorna i en tepåse. Låt kryddorna dra i krieken 5-10 min. Sila av och servera. Garnera med äppel- eller apelsinklyftor.
 

Varm choklad.png

Varm choklad - med en twist

Varm choklad är en toppendryck att variera med olika kryddningar och ingredienser, som exempelvis whisky, chili och kaffelikör. Här kommer några tips:

Varm choklad.jpg

Rödvin

Oväntad bra kombo som görs på varm mjölk, smält mörk choklad och rödvin. Toppas gärna med vispad grädde.

Salmiaklikör

Lakrits och choklad funkar alltid bra. Värm din choklad som vanligt, lägg till några centiliter Shaman's Salmari och toppa med grädde.

Likör och glass

Värm mjölk, kakao och vaniljpulver i en kastrull. Smaka av med valfri likör, exempelvis Shaman's Kaffe. Häll upp i glas och toppa med en kula vaniljglass, riv över choklad eller ringla över chokladsås.

Varma drinkar.png

Drinkar

Det finns såklart en uppsjö med drinkrecept på värmande drinkar, såväl kaffedrinkar som toddys av olika slag. Bara fantasin (och barskåpet) sätter gränser!

Xila warmer.jpg

Mexican warmer

Du behöver:
2 cl Condesa Gin
3 cl Xila
3 cl vatten
2 cl socker
Grädde

Gör så här:
Värm gin, Xila, vatten och socker försiktigt tills sockret löst upp sig. Häll upp i glas och toppa med vispad grädde. Garnera med exempelvis apelsinzest, farinsocker eller kanel.